Први хероји који су преживјели кобну Скотову експедицију

Агенције
Први хероји који су преживјели кобну Скотову експедицију

Британски поларни истраживачи Бен Саундерс и Тарка Л’ Ерпиниер 6. фебруара промјенили су историју, завршивши, први пут до сада, кобну експедицију на Нову Земљу капетана Роберта Фалкона Скота.

Легендарни капетан Скот и његови људи изгубили су животе након што су прешли скоро 1.600 миља и овај подвиг за више од 100 година нико није надмашио, све до сада.

Прешавши 1.795 миља дуг пут до Јужног пола и назад преко сурових предјела Антарктика, Бен и Тарка су поставили и свјетски рекорд за најдужи поларни подухват у историји.

Путовање, које је укупно трајало 105 дана, скоро трећину године, помјерило је границе физичке и менталне снаге и поставило је нова очекивања када су у питању будуће поларне експедиције.

Бен и Тарка су вукли санке чија је почетна тежина била скоро 200 кг и прелазили су у просјеку 17 миља дневно, док је субјективни осјећај температуре износио и до -46 степени Целзијуса.

"Готово је немогуће схватити шта смо ми постигли. Завршетак Скотове експедиције на Нову Земљу био је животни сан и преплављен сам осјећањима. Ово путовање је представљало огроман подухват који је свакодневно тестирао границе нашег тијела и ума", изјавио је Саундерс.

"Понекад бисмо се на великој хладноћи, вјетру и високој надморској висини нашли у невољи, ослабљени због недовољно хране, а ивици опстанка смо се приближили више него што сам икад очекивао да бисмо могли. У том смислу смо Тарка и ја истовремено осјећали страх и дубоко поштовање према издржљивости, упорности и храбрости коју су у прошлом вијеку показали капетан Скот и његов тим", додаје он.

Фалкон Скот, унук капетана Роберта Фалкона Скота и Роберт Сван ОБЕ, први човјек који је крочио на Сјеверни и Јужни пол и оснивач компаније "2041" , покровитељи су експедиције. Партнери су Ланд Ровер и Интел и обије компаније су имале важну улугу у олакшавању експедиције. Ланд Ровер је помогао Бену у његовим припремама које су га одвеле до многих неприступачних мјеста широм Уједињеног Краљевства, Европе и Гренланда, док је Интел обезбједио Ultrabook рачунаре, омогућивши Бену и Тарки да своје путовање свакодневно поделе на свом блогу са остатком света. Неколико недjеља прijе поласка Бена и Тарке компанија Интел је своју технологију тестирала тако што је Ultrabook рачунаре замрзавала на -40 степени Целзијуса.

Марк Камерон, бренд менаџер у компанији Јагуар Ланд Ровер изјавио је: "За Ланд Ровер је права привилегија што је био укључен у ову невjероватну експедицију. Бена и Тарку сам свакодневно пратио, покушавајући да на неки начин доживим то искуство које је тако живописно и речито описано на Беновом блогу. Да би се ово путовање завршило били су неопходни највиши ниво физичке и менталне снаге као и потпуна одлучност да се постигне успjех."

Коментаришући Интелову подршку Скотовој експедицији, Патрик Блимер, регионални менаџер компаније Интел за сjеверну Европу, изјавио је: "Част нам је што смо одиграли малу улогу у овој невjероватној експедицији Бена и Тарке. Поносни смо што им је Интел технологија омогућила да своја искуства подijеле са публиком широм свijета - овај јединствени приступ је први приступ такве врсте и онај који ће променити експедиције у будућности."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана