Прошетајте терминалом од двије милијарде долара ФОТО

Aгенције
Прошетајте терминалом од двије милијарде долара ФОТО

Индијске власти су данас представиле дуго очекиван, модеран и умјетнички урађен терминал на међународном аеродрому у Мумбају, вриједан двије милијарде долара.

Окружен сиромашним кућама Мумбаја, међународни аеродром Чатапрати Шивађи (Chhatrapati Shivaji International Airport) је реновиран, али су радови каснили скоро двије године и премашили су очекивани буџет за 25 одсто. Радови су вођени на аеродрому великом 300 хектара.

Аеродром у Мумбају је годишње могао до сада да прими 30 милиона путника, али се очекује да ће с новим терминалом бити посећенији од аеродрома у Њу Делхију кроз који прође годишње 34 милиона путника.

Модерни терминал, који је рађен из државног и приватног фонда индијске компаније ГВК Груп, има властиту вегатацију и више од 7.000 индијских умјетничких дјела.

Умјетничка дјела се налазе у централном дијелу терминала, од полазака до долазака путника у згради од четири спрата.

Детектори су јаке бијеле боје, а кров је такође сјајан и са свјетларницима који личе на перје пауна, националне птице Индије. У једном дјелу терминалла постављено је више од 1.000 свијетиљки које подсјећају на лотосов цвијет, такође национални цвијет Индије.

Други проблем је исељавање околних сиромашних кућа у којима живи на хиљаде људи. Аеродромске власти су навеле да су иселиле око 100 породица, док неки не желе да оду, јер су сами изградиле своје кућице.

Цио пројекат је наишао на тешкоће јер Индија треба да изгради нове путеве, електране и друга постројења како би побољшала свој привредни раст.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана