Пропанол смањује расизам

Танјуг
Пропанол смањује расизам

ЛОНДОН - Истраживачи са универзитета Оксфорд у Великој Британији су открили да лијек “пропанол” који се преписује против повишеног притиска и смањује ефекте психофизичке напетости има и секундарни ефекат - смањује расизам.

Научници су до тог закључка дошли истражујући утицај овог лијека који спада у групу бетаблокатора, на отклањење осјећаја страха и анксиозности, пренео је француски дневник Фигаро.

Истраживање је вршено на 36 испитаника бијеле расе који су присуствовали панелу посвијећеном расизму.

Група испитаника којој је дат лијек “пропанол” показивала је много мање предрасуда у погледу боје коже него група испитаника која није користила медикамент.

- Ми нисмо жељели да тражимо лијек против расизма, већ смо се само послужили овим лијеком како би провјерили важност емоционалних процеса на рацистичка осјећања која људи носе у себи, а тога нису свесни - објаснио је Жулиан Савулеску, коаутор ове студије.

Аутори студије указују како “пропанол” није лијек против расизма, али како велики број људи већ користи овај лијек који може да има ефекте на моралне ставове људи, научници су покушали да прецизније одреде секундарне утицаје овог медикамента.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана