Пронађени мумифицирани свештеник је... жив?

BBC
Пронађени мумифицирани свештеник је... жив?

Мумифицирани свештеник који је недавно пронађен у изванредно очуваном стању у Монголији изненадио је проналазаче, али и цио свијет, јер будистички свештеници тврде да је он заправо жив.

Будистички свештеник је пронађен у „лотус пози“, али упркос томе што су научници вјеровали да је мртав, свештеници кажу да је он само у стању дубоког медитативног транса, пише BBC.

Тренутно су у току детаљна форензичка истраживања.

За научнике је још увијек мистерија како је тијело свештеника тако добро очувано, а вјерује се да је за то прије "дубоког транса", заслужнија хладна зима Монголије.

Др Бери Керзин, физијатар тибетанског духовног вође далаја-ламе, објаснио је за разговору за лист „Сибериан Тимес“ да је свештеник у веома ријетком медитативном стању познатом као „тукдам“.

„Ако онај ко медитира остане дуже у том сању, он постаје Буда“, објашњава др Керзин.

Свештеник је откривен када га је неименовано лице украло не би ли га продало на црном тржишту. Монголска полиција ухапсила је лопова, а мумифицирани свештеник предат је Националном центру за форензичка испитивања.

Идентитет свештеника још увијек није познат, али се вјерује да је у питању учитељ будистичког ламе Дашија-Доржова Итигилова, који је такође пронађен мумифициран.

Итигилов, поријеклом из Бурјатије која је у то вријеме била саставни дио СССР-а, својим студентима казао је 1927. године да намјерава да умре, а да они његово тијело откопају након 30 година. Када су то учинили, његови бивши студенти били су затечено - учитељ је сједио у „лотус пози“ у којој је почео са медитацијом, да би потом умро у истој пози.

Његов гроб откопаван је више пута, посљедњи пут 2002. године, а сваког пута остаци тијела били су савршено сачувани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана