Пронађене фигуре за друштвену игру старе 5.000 година

Agencije
Пронађене фигуре за друштвену игру старе 5.000 година

Археолози су у Турској ископали 49 малих камених разнобојних фигура које су прије 5.000 година коришћене за друштвену игру.

Фигуре су нађене у гробници близу града Сирта у југоисточној Турској. Оне су обојене у зелену, плаву, црвену, бијелу и црну боју и различитих су облика.


“Неке представљају свиње, псе и пирамиде, друге су лоптастог или облика метка.

Такође смо нашли и коцкицу као и три округле пљоснате фигуре направљене од бијеле шкољке и црног камена”, рекао је за “Discovery News” Халук Саламтимур, археолог са Универзитета у Измиру.

Према његовим ријечима, ради се о једном од најстаријих открића овог типа.
Сличне фигуре су раније откривене у Ираку и Сирији, али не у оволикој количини на једном мјесту.

- То су били изоловани, појединачни објекти, који су сматрани камењем за рачунање. Наше фигуре су нађене све заједно на гомили. То је јединствено откриће, скоро комплетни сет фигура за игру налик на шах. Занима нас како се игра - рекао је археолог.

Осим фигура у гробници су нађени и лоше очувани дрвени штапићи, а Саламтимур се нада ће они указати на правила игре.

- Судећи по подјели, облицима и броју камених фигура, чини се да је игра базирана на броју четири - изјавио је Саламтимур.

Ово откриће потврђује теорију да су се друштвене игре развиле и рашириле по Азији и из Египта и Месопотамије прије више од 5.000 година.

Најстарија позната друштвена игра је Сенет, која је настала у Египту у периоду прије првих династија фараона. Табла и фигуре за Сенет су нађене и у гробници фараона Тутанкамона.

У Месопотамији је била популарна игра “Игра 20 квадрата” или “Краљевска игра Ура”, чије је фино изрерзбарене табле 1920-их година нашао британски археолог сер Леонард Вули на краљевском гробљу у некадашњем граду Уру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана