Промjена климе угрожава животиње и биљке

Агенције
Промjена климе угрожава животиње и биљке

Трећина животиња на копну и више од половине биљака могу да се нађу под директном претњом због глобалне промјене климе - упозоравају научници у часопису "Nature" и тврде да ће повећање пројсечне температуре за 4°Ц у овом вијеку бити смртоносно за биолошку разноврсност Земље.

Према њиховим сазнањима, промјене ће се највише осjетити у централној Африци, у подручју ријеке Амазон и у Аустралији. Они су анализирали скоро 50.000 различитих врста биљака и животиња.

Недавно су стручњаци истицали да се дебљина арктичког леда смањује, а новинари писали да предстојеће глобално загревање може да омогући узгајање поморанџи на сјеверу Сибира. Сада је почело да се говори о перспективи глобалног захлађења на Земљи. Ипак, не треба мислити да ће се то десити брзо. Соларна активност се смањује и температура одмах пада.

Постоји шест фактора који утичу на климу: ту је литосфера, атомосфера, океан, ледници и соларна активност. Њен допринос промјенама климе је 20 посто, тачније, активност Сунца може да буде "окидач" за промјене климе.

Експерти Швајцарског савезног бироа за животну средину, метеорологију и климатологију (BAFU) тврде да климатске промене на најдиректнији начин почињу да утичу на све. У Швајцарској је 2011. година запамћена као најтоплија послије 1864. када је почело редовно мјерење температуре. А посљедњих 50 година температура у алпској конфедерацији повећавана је у годишњем просјеку за скоро 2°Ц.

Посљедице су више него катастрофалне и осјећају се на промјенама хидросфере, вегетације, криосфере и директно утичу на економију и друштво.

У студији "О климатским променама у Швајцарској" експерти BAFU наводе да је евидентно годишње смањивање укупне масе глечера за близу 0,5 посто, које прати и смањење површина које су у току године покривене снијегом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана