Пролазак Венере испред Сунца видљив и у Србији

Танјуг
Пролазак Венере испред Сунца видљив и у Србији

Београд - Најзанимљивија астрономска појава ове године, пролазак планете Венере испред Сунца, када ће се Венера видјети као црни кружић чији је пречник 30 пута мањи од Сунчевог, током ноћи и сутра ујутру биће видљива и у Србији.

Одлазак Венере са Сунчевог диска, из Србије ће моћи да се прати почев од изласка Сунца у 4.55 сати у Београду па до 6.55 сати, када је посљедњи контакт Венере са Сунцем, наводи се у саопштењу астрономског друштва “Руђер Бошковић”.

Уколико вријеме буде ведро, Београђани ће моћи да прате феномен са терасе Народне опсерваторије друштва “Руђер Бошковић” на Калемегдану.

Међутим, како се додаје, отежавајућа околност је што ће Сунце све вријеме бити близу хоризонта, чак и приликом посљедњег четвртог контакта, висина Сунца ће бити мања од 20 степени.

Приликом посматрања Венере треба употребљавати исте мјере заштите као и приликом посматрања помрачења Сунца, због чега је потребно користити специјалне наочари, заваривачко стакло или обострано, на свећи нагарављено стакло.

Посматрање ликова Венере и Сунца најугодније је на бијелом екрану, а послије пројекције Сунца кроз телескоп, наводи се у саопштењу.

Појава ће моћи најбоље да се прати из сјевернијих области Тихог океана, при заласку Сунца моћи ће да је посматрају становници Сјеверне и Централне Америке, а приликом изласка Европљани и становници Блиског Истока.

Из области јужног Атлантика неће бити видљив ниједан дио пролаза Венере испред Сунца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана