Прође и још један смак свијета, потомци Маја запањени

Танјуг
Прође и још један смак свијета, потомци Маја запањени

Од српског Ртња преко француског Бугараша до Чичен Ице у Мексику, свијет је одбројавао посљедње минуте пред "смак свијета", који се, ако читате овај текст, ипак није десио.

Хиљаде туриста, мистика, хипија и духовних луталица доћи ће данас на руиниране локације древних Маја да прославе нови циклус календара Маја, не плашећи се попут неких, да би 21. децембра могао да се догоди смак свијета.

Када је Србија у питању, уочи најављеног смака свијета највише пажње изазвала је планина Ртањ која је, према вјеровању тамношњег становништва, заштићена од апокалипсе.

Атмосфера на планини још увијек није ни налик оној у Централној и Јужној Америци, али према ријечима репортера Дарка Јевтића, очекује се долазак великог броја туриста, међу којима је најављено и петстотина Британаца.

- Овде се ништа специфично не догађа. Сама пирамида Ртња је у магли, па сада ванземаљци могу бити и горе, али ми то не видимо. Више су планину окупирали новинари и репортери из земље, а има и страних дописника - преноси Јевтић додајући да су угоститељи задовољни, а чак и неколико екипа на планини снима документарне филмове о необичној ситуацији.

Још једна планина заокупила је свјетску јавност.

Француски Бугараш који се налази на Пиринејима такође је предодређен за спасење, ако је вјеровати "њу ејџ" филозофији и локалном становништву.

Како преноси британски "Гардијан", процјењује се да на Бугарашу ових дана борави 250 репортера из цијелог свијета.

Податак је још фасцинантнији ако се узме у обзир да је број становника Бугараша упола мањи.

На другом крају планете, у четвртак увече домаћи мексички плесачи дозивали су змијског бога у близини остатака древног мјеста Чичен Ица, а западни мислиоци надају се да ће данашњи дан означити "златно доба" човјечанства, преноси Ројтерс.

- Ово видим као размјену енергије, промјену универзалне свијести - рекао је 29-годишњи баштован Серђ Миејло из америчке савезне државе Конектикат.

Он је један од многих који ће данас бити на свечаностима на мјестима Маја на југу Мексика и у централној Америци, наводи британска агенција.

Познаваоци древних Маја, научници, па чак и америчка Агенција за истраживање свемира (NASA) истичу да Маје нису предвидjеле крај свијета и да нема мјеста никаквим страховањима.

Стручњак за Маје из Мидлбари универзитета у америчкој држави Вермонт, Џејмс Фицсимонс каже да данашњи дан означава "крај једног циклуса и почетак другог".

Прије тога, група мексичких плесача, уз ударце бубњева, плесала је испред храма змијског бога Кукулкана, који ће бити у фокусу данашње прославе.

Цивилизација Маја достигла је врхунац између 250. и 900. године, а владала је великим дијелом земље која данас обухвата јужни Мексико, Гватемалу, Белизе и Хондурас.

Календар и писање не потиче од Маја, али цивилизација Маја је највише допринијела пуном развоју календара и писма, као и астрономије.

Постоји дуга традиција прорицања краја свијета, подсјећа Ројтерс.

Чак је и славни научник Исак Њутон једанпут, на основу прорачунавања и читања Библије, навео да ће планета бити уништена 2060. године.

Амерички свештеник Вилијем Милер предвидио је да ће Исус Христ доћи на Земљу октобра 1844. године да прочисти човјечанство од гријехова.

Када се то није догодило, његови сљедбеници, познати као Милеристи, тај догађај назвали су Великим разочарањем.

У Сан Дијегу, 39 припадника култа Небеска врата извршили су 1997. године масовно самоубиство вјерујући да се приближава смак свијета.

Најскорије, амерички радио водитељ Харолд Кемпинг предвидио је смак свијета за 21. мај 2011. године.

Када се то није десило, он је тај датум помјерио за пет мјесеци.

Такве мисли далеко су од "ходочасника" на Чичен Ицу који су ту дошли да се ослободе духовно.

- Оно у шта се ја надам јесте да ћу напустити стари систем вјеровања и једноставно ући у нову реалност која је чак и боља - рекла је 48-годишња Фло Лезур, Францускиња која живи у Калифорнији и тамо предаје јогу у слободно вријеме.

Постоје и они који мисле на сасвим другачија унутрашња задовољства , када их упитате како ће обиљежити долазак нове епохе.

Тако 78-годишња Фаун Роуз из Колорада каже: "Великим одреском и раковима за ручак, а у суботу се враћам кући".

Док ће многи славити, према неким тумачењима Мајанског пророчанства 21. децембар као завршетак једног галактичког циклуса, у неким групама широм свијета расте страховање да долази смак свијета.

Кинеска полиција ухапсила је око 1.000 људи ове седмице који су ширили гласине о смаку свијета и позивали на обарање комунистичких власти.

Власти у Аргентини забраниле су прилаз једној планини популарној за трагаче за неидентификованим летећим објектима, и то након гласина да је на том мјесту планирано извођење масовног самоубиства.

Уочи тог "смака свијета", интернетом круже страховања од масовних самоубистава, падова метеорита, масовног нестанка струје, природних катастрофа, епидемија или астероида који иду ка Земљи.

Потомци Маја запањени због апокалиптичне параноје

Потомци Маја спремају се данас да прославе почетак новог календара и запањени су страховањима да долази смак свијета, преносе агенције.

У мексичком градићу Шуи, односно Крај, на језику Маја, хиљаде људи припремају се да прославе почетак новог мајанског календара, а туристи стижу да би присуствовали уласку у нову еру.

Завршетак садашњег мајанског календара, који обухвата распон од 5.125 година, подстакао је страховање да долази смак свијета.

Али, многи потомци Маја, запањени апокалиптичном паранојом, кажу да је то потпуно погрешно тумачење њихових вјеровања.

- Ми вјерујемо да је то само крај циклуса у мајанској култури. Не мислимо да ће да нам се догоди било шта трагично или несрећно - каже представник локалних Маја Педро Уикаб Мај.

Неки потомци Маја упозоравају да те приче само заклањају праве проблеме са којима се суочавају.

Тако неки потомци Маја у Гватемали упозоравају на свој статус.

- Упркос томе што представљамо 70 одсто становништва Гватемале, потпуно смо гурнути у страну због дискриминације, расизма и сиромаштва - истиче духовни лидер Хуан Хозе Чириз.

Цивилизација Маја “цвјетала” је од 250. до 900. године наше ере и протезала се од данашњег Хондураса до централних дијелова Мексика.

У мају прошле године, према резултатима анкете Агенције “Ројтерс-Ипсос”, 15 одсто људи у свијету вјеровало је да ће доћи смак свијета, док је десет одсто мислило да би Календар Маја могао да буде знак да ће се то догодити 2012.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана