Престанак пушења ефикаснији од лијекова

Index.hr
Престанак пушења ефикаснији од лијекова

Престанак пушења код особа које су зависне од цигарета, може поправити расположење више од антидепресива, показала је недавна студија.

"Главна порука је да се људи, када престану пушити, боље осjећају него док су пушили", рекао је вођа тима британских научника са Оксфорд универзитета Пол Ејвјард.

"Када је ријеч о пушачима са менталним проблемима, често постоји осјећај да им ускраћујемо начин да се носе са стресом".

"Међутим, заправо помажемо тим људима да се осјећају боље", каже Ејвјард.

Постоји "укорењено вјеровање у нашој култури да пушење 'умирује живце' и да помаже у ублажавању стресних ситуација", каже психијатар Бенџамин Ле Кук из Савеза за здравље Кембриџа у Сомервилу.

Опште је познато да престанак пушења спасава животе, али је готово немогуће утврдити специфичне проблеме које оно узрокује нити шта се све добија престанком пушења, због других разлика које постоје међу пушачима и непушачима и које би могле утицати на здравље.

Баш због тога други стручњаци сматрају да главну тезу истраживања да је престанак пушења користан као и лијекови треба додатно истражити.

Британски научници су до својих закључака дошли након што су проучили резултате 26 ранијих истраживања о престанку пушења особа које су просјечно пушиле 20 цигарета дневно. У свим истраживањима процијењивано је стање менталног здравља док су још пушили и шест мјесеци након престанка пушења.

У поређењу с пушачима, истраживањем је утврђено да се код особа које су престале да пуше биљежио пад тескобе, депресије и стреса и побољшање психолошког квалитета живота.

Резултати истраживања објављени су у часопису British medical journal.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана