Преко ноћи нестало језеро

Klix.ba
Преко ноћи нестало језеро

Сански Мост - Мjештани Санице, остали затечени након што су видјели да је мало језеро преко ноћи пресушило, остављајући велику рупу која "гута" и земљу.

Рупа се, како су јавили сарајевски медији, непрестано шири и прети да угрози околна домаћинства.

Мјештани сматрају да се вјероватно ради о подземним водама, а долазак стручњака који би требало да објасне о чему се тачно ради, тек се очекује.

Локални медији подсећају да ово није први овакав случај на том подручју. Још једна мања рупа налази се мало даље од насеља Саница.

Овај феномен је привукао велику пажњу па је доста људи из околних мјеста дошло у Санице како би видели несвакидашњи призор.

Са језером су дословно нестале двије огромне врбе, висине готово 13 метара. Рупа се током ноћи проширила и достигла дубину од 15 метара. Покидала је главну водоводну цијев, тако да су мјештани остали без воде. Нико од струке или било које организације није изашао на терен", испричао је за портал klix.ba мjештанин Хамдија Мешановић.

Мешановић наводи како је рупа постала туристичка атракција и да окупља све више грађана. Грађани су и самоиницијативно започели радове на поновном успостављању довода воде.

Иначе, у Саници се овакво нешто и раније дешавало. Рупа у земљи појавила се и 2010. године, а Крајишници су је назвали "абез", што је старинска ријеч којом су људи називали настанак рупа у земљи. "Абез" је назив и приче Скендера Куленовића, који је још прије скоро више од осам деценија описивао ову необичну природну појаву у Босанској крајини, пише klix.ba.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана