Правог Кинг Конга је истребило воће?

Агенције
Правог Кинг Конга је истребило воће?

Gihantopithecus, највећи мајмун који је ходао Земљом изумро је због исхране воћем које није могло да овој великој животињи пружи довољно хранљивих материја.

Прије скоро 80 година, холандски антрополог Густав Хенрих Ралф вон Коенгсвалд открио је огроман зуб сличан људском у апотеци у Хонг Конгу.

Од тада је пронађено на хиљаде великих зуба као и три вилице у Азији. Они показују да је овај мајмун био висок 3 метра, што га је чинило највећим мајмуном икада откривеним и вјероватно је био у роду са орангутанима. Међутим, резлози његовог нестанка били су непознати.

Међутим, Јинги Занг из лабораторије за Еволутивну систематизацију кичмењака при кинеској Академији наука анализирао је 17 новооткривених зуба ове врсте које су старе свега 40.000 година и који су припадали посљедњим примјерцима који су ходали Земљом.

Многи од зуба су еродирали. Лоша хигијена зуба указује на проблем са исхраном.

"Нешто није било како треба пре изумирања ове врсте и мислим да то има везе са исхраном", тврди он.

Велики мајмун је можда био приморан да мијења своју исхрану како се клима хладила и његова природна храна, попут бамбуса, није више била доступна у изобиљу. Зуби указују на то да је овај мајмун био приморан да се окрене мање храњивом воћу које је било богато киселинама које оштећују глеђ.

Међутим, воће је добро за већину мајмуна, тврди Корнелиус Купцик са Института Макс Планк – "Шимпанзе једу много воћа које је изузетно горко и исувише кисело за људско непце, али њихови зуби ипак не труле превипе".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана