Посуђе коме не треба прање

Танјуг
Посуђе коме не треба прање

Вијест која ће обрадовати многе домаћице долази из Шведске - студио за дизајн "Тomorrow Machine" произвео је тањире и шоље од целулозе које не треба никада прати.

"Tomorow Machine" је прототип овог необичног посуђа направио у сарадњи са истраживачком компанијом "Innvetia и Краљевског института за технологију у Стокхолму, а на захтjев шведске Федерације шумских индустрија.

Нови производ има за циљ да покаже квалитет нових материјала развијених на бази целулозе, а који су веома лаки, изузетно чврсти али савитљиви.

"Производ штеди ресурсе, а не захтjева ни воду ни хемикалије да био остао чист", истичу дизајнери.

Цjелулозна пулпа се формира у лист, а затим се загријавањем обликује.

"Материјал постане чврст као керамика, али је далеко лаганији и не ломи се при паду", кажу дизајнерке Хана Билквист и Ана Глансен, које су се специјализовале за амбалажу хране.

Премаз на посуђу је резултат нове технологије која имитира лотосов лист како би створила суперхидрофобичну површину, тј. површину отпорну на воду, али и на прљавштину. Након употребе, тањир и шољу је довољно нагнути и они ће се сами очистити.

Иновација неће само олакшати живот људи, већ ће помоћи у заштити околине јер штеди воду, енергију и не захтјева употребу детерџента.

"То је потпуно нова технологија која је и даље у развоју и није још спремна за индустријску производњу", наводе у "Tomorow Machine".

"Наша визија као дизајнера је да створимо бољи свијет кроз истраживање, нове технологије и интелигентне материјале. Вјерујемо да је креативним коришћењем науке могуће створити иновације будућности", истакле су Билквист и Глансен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана