Постоји веза између генијалности и лудила

Агенције
Постоји веза између генијалности и лудила

Истраживање урађено у Шведској је као резултат показало везу између генијалности и лудила. Шизофренија и биполарни поремећај су чешћи код креативних и интелигентних особа.

Идеју је развила група научника, који такође пате од неке врсте менталних поремећаја.

Кеј Редфилс Џејмисон са Медицинске школе Џон Хопкинс, која такође пати од биполарног поремећаја, рекла је да је тест интелигенције који су радили шеснаестогодишњаци из Шведске показао да код високоинтелигентне дјеце постоји много већа шанса за развој неког од менталних поремећаја.

 "Резултати су показали да особе, које су ментално напредније, са 16 година имају четири пута већу шансу да развију биполарни поремећај", казала је Џејмисон.

Џејмисон је цио свој живот посветила истраживању биполарног поремећаја, који јој је дијагностикован у раној зрелости.

Сликар Ван Гог и аутор Џек Кероак су били генији, али су такође показивали и тенденције за самоуништење. Оно што је нејасно је зашто су људска бића уопште развила ову особину.

"Идеја о 'проблематичним генијалцима' и 'лудим научницима' је можда нешто више од изреке. Истраживања показују да су биполарни поремећај и шизофренија повезани са великом креативношћу и интелигенцијом", речено је на Свјетском сајму науке, одржаном у Њујорку.

У ранијим истраживањима су научници казали да је ген познат као DARPP-32 главни кривац за везу између генијалности и лудила. Три четвртине људи наслијеђују верзију гена DARPP-32, која побољшава способност мозга да процесуира информације у префронталном кортексу, дијелу мозга који је одговоран за мисли и радње.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана