Послови који више не постоје

Aгенције
Послови који више не постоје

Да ли сте незадовољни својим послом? Заправо, треба да будете захвални што га уопште и имате.

Услијед технолошког напретка и социјалних промена, велики број послова и радних мјеста је једноставно укинут. У многим случајевима крива је аутоматизација и машине које могу обављати послове брже, паметније и јефтиније од људи. Неки и од данашњих послова изумиру, а ево и неких који више не постоје.

1. Фењерџија

Прије него што су улице биле освијетљене електричним лампама, фењерџија је био задужен да у сутон пали свјетиљке са гасом, а затим их у зору гаси.

2. Словослагач

То је особа која је била запослена да пуни машину за штампање плочицама помоћу којих се раније штампао папир. Тај посао се радио у новинским кућама или другим комерцијалним штампаријама.

3. Птт оператер

Овај посао је у различитим облицима постојао све до 1980. године, а од тада, односно од развоја дигиталне централе, више не постоји.

4. Достављач леда

Прије појаве замрзивача, храна која је требало да буде на хладном је чувана у посебним торбама у којима је био лед. Пошто није постојао начин да се направи лед, он је морао да се купи. Достављачи леда су ишли на замрзнута језера и ријеке гдје су брусили лед и достављали их фирмама и домаћинствима.

5. Телеграфиста

Ово је једна од првих препознатљивих професија која је нестала услијед технолошког напретка. Оператор је користио Морзеову азбуку или неки други систем кодирања за слање и примање порука. Семафор, систем слања порука путем заставица је такође нестао услијед развоја комуникационог система.

6. Мајстор за писаће машине

У вријеме кад су компаније користиле писаће машине, посао сервисера је био веома важан. Данас се умјесто мајстора за писаће машине зове сервис за компјутере.

Поред свих ових послова који су до сада нестали, постоји још много оних којима пријети иста опасност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана