Покров Исуса Христа из Торина обавија нова мистерија

Huffington Post
Покров Исуса Христа из Торина обавија нова мистерија

Прича о чувеном Покрову из Торина добила је нови заплет.

Група италијанских истраживача открила је да тканина, којом је према вjеровању покривено тијело Исуса Христа, након распећа, садржи ДНК биљака из цијелог свијета.

Након што су секвенцирали ДНК полена и прашине пронађених на покрову, истраживачи су открили да припадају неколицини биљака карактеристичних за Средоземље, али и оним из Азије, Блиског Истока, Северне и Јужне Америке, али и да су дошли до тканине после Средњег вијека.

Откриће стручњака Универзитета у Падови, објављено у стручном часопису "Specific Reports" указује да је покров можда произведен у Индији, а затим преко Блиског Истока стигао у Торино, гдје се сада налази.

Ланени материјал на себи има обрисе који подсјећају на лице мушкарца, али се већ дуго дебатује да ли је заиста кориштен као покров Исуса Христа.

Датирање угљеником из 1988. показало је да је тканина направљена између 1260. и 1390, дакле, више од 1.000 година након Христовог распећа.

Међутим, 2005. студија коју је спровео пензионисани хемичар Националне лабораторије Лос Аламос, одбацила је те налазе, тврдећи да је приликом ранијих испитивања анализиран делић материјала који је накнадно нашивен на покров. Тада је утврђено да је материјал стар између 1.300 и 3.000 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана