Погледајте најријеђи “плес” са Венером

Танјуг
Погледајте најријеђи “плес” са Венером

Астрономи се припремају за један од најријеђих догађаја у сунчевом систему када ће Земља, Венера и Сунце бити у истој линији, феномен који ће се поновити тек за 105 година.

Овај свемирски плес, познат као транзит Венере, моћи ћемо да видимо у сриједу, 6. јуна око један сат након изласка сунца, а научници и овога пута упозоравају на опасност од гледања у сунце без одговарајуће заштите.

Призор преласка Венере испред Сунца један је од најишчекиванијих астрономских феномена, који је у прошлости помјерао границе знања, понекад и са драматичним посљедицама.

“Вјековима је транзит Венере био један од великих тренутака за астрономе”, казао је за АФП Клод Катала, шеф Париске опсерваторије. “Сад или никад”, поручио је својим читачима британски часопис “Physics Worl”, подсjетивши да је наредни Венерин “рандеву” са Сунцем заказан тек за 2117.

Током транзита, Венера пролази између Земље и Сунца, попут мале црне тачке која ће се током шест и по сати видјети на сунчевом блиставом диску. Уколико не буде облачно, становници Сјеверне и Централне Америке као и сјевернијих дијелова Јужне Америке имаће прилику да 5. јуна увече виде почетак транзита.

Цио транзит ће бити видљив из источне Азије и западног Пацифика, док ће Европљани и становници Блиског истока и Јужне Азије моћи да посматрају сам крај овог феномена 6. јуна, током изласка сунца.

Западни и југозападни дијелови Африке као и већи део Јужне Америке моћиће да прате овај спектакл искључиво преко Интернета.

Досад је регистровано свега шест Венериних транзита и то из разлога што прије прорачуна њемачког математичара из 17. века Јохана Кеплера, нико није знао гдје треба да гледа, нити је имао за то неопходна сочива.

Транзити се догађају у, како астрономи кажу, “уврнутим” комбинацијама: у јуну или децембру, и то у паровима у размаку од осам година. А затим наступа дуго чекање. Након децембарских, долазе јунски транзити, али 105 година касније.

Јунски транзити, пак, смјењују децембарске 121 и по годину касније. На пример, након транзита у децембру 1882, услиједио је транзит у јуну 2004, а осам година касније, тј. 6. јуна 2012. моћи ћемо да видимо репризу.

Затим ће астрономи морати да буду веома стрпљиви све до децембра 2117, односно децембра 2125. када ће се транзит поновити. А онда опет дуга пауза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана