Погледајте космички плес Земље и Мјесеца

Aгенције
Погледајте космички плес Земље и Мјесеца

Америчка свемриска агенција (NASA) објавила је нови, невjероватни филм који приказује заједничко кретање Мjесеца и Земље кроз свемир.

Фотографије, на основу којих је направљен овај филм, снимила је у октобру роботска сонда Џуно која се тренутно налази на путу ка Јупитеру.

На снимку се види Земља како се окреће око своје осе док Мjесец пролази иза ње, крећући се удесно.

Скот Болтон, научник задужен за програм Џуно, рекао је за BBC да гледајући овај призор посматрач не може а да се не замисли о месту наше планете у космосу.

"Људи могу да виде Земљу и Месец у покрету, док изводе свој космички плес. Мислим да то ставља ствари у перспективу", навео је он, подсjећајући да је прије неколико година Војаџер 1 послао фотографију која је названа "Блиједо-плава тачка" по књизи Карла Сагана.

Популарни астроном и писац је тада рекао да се све што знамо налази на тој сићушној плавој тачки.

"Наш филм говори то исто, али у слици која се креће", додао је Болтон, који у Сан Франциску учествује на конференцији Америчке геофизичке уније (AGU), највећем скупу научника који проучавају Земљу и планетарни систем.

Ово није први снимак Земље и Месеца у покрету, али први који је направљен са удаљености од 1.000.000 километара, што је три пута раздаљина између Земље и Месеца. Снимак се може видети на ЈуТјубу. Аутор пратеће музике је чувени филмски композитор Вангелис.

Роботска сонда Џуно лансирана је са ваздухопловне станице на Флориди у августу 2011, а у радијацијско поље Јупитера, у којем ће остати годину дана, требало би да стигне 2016.

Њен задатак ће бити да истражи колико воде има на овој џиновској планети, шта изазива огромно магнетно поље око ње и да ли испод густе и топле атмосфере Јупитера лежи чврсто језгро.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана