Почело велико помрачење Сунца УЖИВО

B92
Почело велико помрачење Сунца УЖИВО

Овог јутра, од 9.39 часова моћи ћете да уживате у погледу на једно од највећих помрачења Сунца у посљедњој деценији.

Помрачење Сунца је посљедњи пут било видљиво 1999. године, а данас ће у зависности од локације, заклонити између 30 и 98 одсто сунчеве свјетлости. Ово помрачење ће се потпуно видјети у полукружном појасу око Гренланда и Исланда у Сјеверном дијелу Атланског океана, а дјелимично из Европе, сјеверне Африке и западне Азије. Мјесец ће у суботу бити најближи Земљи, те ће изазвати велику плиму, посебно у на обалама Атлантика, Канала Ла Манш и Сјеверног мора.

У Бањалуци ће бити видљиво дјелимично помрачење Сунца, од 9.34 часова до 11.54 часова, а највећи дио Сунца, посматрано из Бањалуке, биће прекривен у 10.43 часова.

 



У свјетском контексту, максимално трајање тоталног помрачења слиједећег мјесеца биће дуже за два минута и 23 секунде у односу на помрачење из 1999.

Новог потпуног помрачења видљивог у Европи неће бити до 2026.

Та ријетка појава може да се посматра кроз специјалне наочаре за помрачење Сунца, кроз заштитно стакло апарата за заваривање (густине преко 14) или кроз добро и обострано на свећу нагарављено стакло. Како је наведено на сајту Астрономског друшта "Руђер Бошковић", најбезбједније посматрање је телескопом који има специјалне филтере за Сунце или се кроз њега Сунчев лик пројектује на бијели заклон.Помрачење ће бити видљиво до 11.58.

Иначе, поједини европски произвођачи соларне електричне енергије страхују да може доћи до прекида снабдијевања струјом. Оператори се мјесецима припремају за помрачење, тврде из Европске мреже за преносне системе електричне енергије у Бриселу.

"Током 30 минута производња струје на основу соларне енергије биће смањена са 17,5 на 6,2 GW, а затим повећана на 24,6 GW. То значи да ће систем за пола сата морати да се прилагоди великој промjени од -10GW до +15GW", објаснио је раније Патрик Грајхен, извршни директор берлинске компаније за обновљиве изворе енергије Агора енергивенде.

Како ће изгледати помрачење над Србијом можете погледати овдје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана