Побједите метеоролошки стрес

Агенције
Побједите метеоролошки стрес

Нагле временске промјене су велики стрес за организам. У зависности од здравствених проблема с којим се суочавају, људи промјену времена другачије доживљавају. Најугроженији су свакако хронични болесници, али и они без здравствених тегоба могу и те како мучно да реагују на нагли пад температуре и промјену атмосферског притиска.

Здраве особе се осјећају најчешће малаксало и поспано. Како бисте лакше поднијели временске осцилације, неопходно је да уносите довољно течности, те да ваша исхрана буде лагана тј. да се базира на витаминима. Савјетује се и умјерена физичка активност.

Хронични болесници треба да се придржавају савјета свог љекара и да редовно узимају терапију, савјетују стручњаци.

С обзиром на то да се метеоропатске реакције јављају 4-48 сати прије саме промјене времена, организуму је за прилагођавање потребно два до четири дана. У том периоду организам се адаптира на неповољну фазу, како је не би више идентификовао као негативну.

Онима чије се психофизичко стање битно погоршава због утицаја времена, стручњаци савјетују да обавезно прате биопрогнозу.

Здраве особе би требало да прилагоде активности неповољним биометеоропатским приликама, те да у тим данима не доносе важне одлуке, а психофизичко здравље да одржавају на највишем нивоу.

Најважније је да схватите да је нагла промјена времена пролазна. Дружите се са онима који ће вам поправити расположење и бавите се пријатним активностима. Не заборавите и да се наоружате оптимизмом!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана