Плутани чепови на винским боцама више неће бити исти

Aгенције
Плутани чепови на винским боцама више неће бити исти

Представљени су нови плутани чепови који се "ушарафљују" у винске боце, што је довело до великих расправа између традиционалних и модерних винопија.

Традиционалисти се највише жале на недостатак звука приликом изласка чепа из боце, који буди читав низ асоцијација, попут друштвене интимности, релаксације, истанчане ароме, славља... што је много више од пуког испијања алкохола.

Нови чеп, Helix, вади се једноставним покретом руке и није потребан никакав отварач, а његово представљање подигло је низ питања о томе како је традиционални плутани чеп успио доминирати свијетом вина током свих ових година.

Комбинација стаклене боце и плутаног чепа датира још из 17. вијека, а иако су произведени нови, вјероватно бољи материјали, многи тврде да не постоји бољи начин затварања боце од плутаног чепа.

Металне и пластичне чепове почели су користити винари сити неугодног окуса вина узрокованог плутом, углавном у винарским земљама "Новог свијета". У САД-у и Европи плутани чеп је и даље суверени владар.

Угледни амерички критичар вина Роберт Паркер сматра како ће до 2015. године нови плутани чепови доминирати винском индустријом. Вино је постало демократско и модерно, а цијене и начини испијања су прилагођени свима. Поставља се питање зашто и метода затварања није еволуирала.

Критичари углавном тврде да је за скупља вина, која боље старе са више кисеоника, бољи плутани чеп, док се за вина која се пију млада више користе метални чепови, јер их чине свјежијим.

Нови чеп омогућава вину да дише као и са старим плутаним чеповима, али се боце лакше и брже отварају, а могуће их је и затворити. Међутим, највећи проблем винопија представља недостатак карактеристичног звука изласка чепа из боце.

На европском тржишту, нови чепови би се требали појавити у року од двије године, а требали би обухватити и брзорастуће кинеско тржиште, које је постало пето највеће тржиште вина на свијету. Како наводе, циљана група су вина која се продају по цијенама од осам до 15 долара.

Винари ће се трудити да своја скупља вина што дуже продају са традиционалним чеповима, будући да је правило да што људи више троше на вино, желе и више ритуала, а то укључује и традиционални чеп. Наводе како би се купци осјећали опљачканим уколико би боцу неког врхунског вина отворили попут боце Coca-Cole.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана