Плутајући град за богаташе

Telegraph
Плутајући град за богаташе

Лондон - Једна компанија из Флориде жели да сагради “град на води”, огроман брод који би сваке две године опловио читав свијет, пише лондонски Телеграф.

Уколико визија једне фирме са Флориде постане стварности, имућни људи би ускоро могли себи да приуште да живе на отвореном мору, крстарећи планетом у великом плутајућем граду.

У тзв. Брод слободе било би уложено 10 милијарди долара, а на њему би живјело 40.000 људи. У оквиру плутајућег комплекса налазиле би се болнице, школе, продавнице, паркови, па чак и мали аеродром.

Пловило би имало 25 спратова, било би дугачко једну миљу, а тешко 2,7 милиона тона. Брод би био толико велики да не би могао да пристане ни у једну луку на свијету. Умјесто тога, Брод слободе би правио круг око света сваке двије године, а повремено би се усидрио на отвореном мору у близини великих градова, како би својим путницима-становницима омогућио да уживају на најатрактивнијим свјетским дестинацијама.

План је да Брод слободе 70 одсто времена буде усидрен, а 30 посто времена би проводио у пловидби. Брод би источну обалу Сједињених Држава напуштао у јуну и преко Атлантика би стизао у Европу. Затим би прво обишао сјеверне предјеле – обале Шкотске и Скандинавије – да би се потом спустио до Гибралтара и упловио у Средоземно море.

Божићне празнике би проводио на сјеверу Африке, док би се у јануару спустио до ртова Јужне Африке. Брод би потом наставио ка Аустралији, затим ка Азији, а потом би, преко Пацифика, у септембру стизао до западне обале САД.

У посљедњим мјесецима друге године свог путовања, “плутајући град” би опловио Јужну Америку и обилазећи јужноамеричке метрополе попут Буенос Аиреса и Рио де Жанеира, вратио би се на своју почетну тачку – исток САД.

Уколико би становници Брода слободе осјетили потребу за чвртим тлом под ногама, увијек би могли да напусте “плутајући град” летом са аеродрома на горњој палуби.

Плутајући комплекс, поред 40.000 становника, има капацитете да дневно прими додатних 30.000 гостију, а за њих 10.000 обезбјеђен је и смјештај уколико желе да преспавају на броду. У посади брода би радило чак 20.000 људи.

Роџер Гуч, директор и потпредсједник компаније која руководи пројектом Брода слободе  каже да је срећан што може да најави да је након одлагања пројекта услијед економске кризе, изградња “плутајућег града” поново извјесна.

“Брод слободе биће највеће пловило икад направљено, и први плутајући град икада”, навео јон.

“Ово ће бити веома скуп пројекат, а глобална економија у посљедњих неколико година није била баш отворена за напредне пројекте попут нашег”, оценио је Гуч.

“Међутим, у посљедњих шест мјесеци биљежимо све веће интересовање за наш пројекат и надамо се да ћемо прикупити првих милијарду долара како бисмо започели изградњу”, поручио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана