Плутајући град се отиснуо на море

Агенције, Фото ЕПА
Плутајући град се отиснуо на море

Париз - Десетине хиљада Француза поздравило је прво путовање највећег крузера на свијету, који је јуче, након 32 мјесеца изградње, испловио из француског бродоградилишта у Сен Назер према Саутемптону у Енглеској.

Крузер "Harmony of the Seas", чија је градња коштала више од милијарду долара, дуг је 362 метра, широк 66 метара, има 16 палуба и виши је од Ајфеловог торња. Држи рекорд као најшири крузер који је икада изграђен и може примити 6.360 путника и 2.000 чланова посаде.

Називају га плутајући град који има 20 просторија за јело, 23 базена и парк са више од 12.000 биљака и 50 стабала. На броду постоје мјеста за одмор и забаву, а капетан брода Џони Фавилен тврди да ће голф бити једна од опција на броду.

- " Harmony of the Seas " се у Саутемптону очекује данас, прије његове инаугурацијске пловидбе 22. маја у Барселони - казао је Фавилен.

Путницима је на располагању и позориште са 1.400 сједишта, бар у којем служе роботи, централна улица за шетњу, као и тобоган висине десет спратова.

Плутајући град ће производити 20 одсто мање емисија ЦО2 него два највећа брода у својој класи, дјелимично захваљујући ваздуху који се упумпава у труп како би олакшао терет.

Америчка компанија "Ројал Карибијан крузес" преузела је у петак крузер од произвођача у француској луци Брест. Иста компанија тренутно прави још два брода "Anthem of the Seas" и "Ovation of the Sea ", који ће запловити у априлу сљедеће године.

Бродоградилиште STX France крузер је почело да гради 2013. године. Током изградње крузер је већ постао знаменитост Сен Назера. Брод, чија је висина 70 метара, виши је од свих градских објеката. Сваког дана бродоградилиште у којем се градио брод посјећивали су туристи, а на изградњи морске грдосије било је запослено 2.500 радника.

"Allure of the Seas", који је почео да плови 2010. године и такође припада истој америчкој компанији, сада носи титулу највећег путничког брода на свијету, али је краћи од " Harmony of the Seas " за два центиметра.

Највећи авион

Највећи транспортни авион на свијету Антонов-225 - "мрија", слетио је у недјељу у Перт гдје се окупило око 20.000 Аустралијанаца. Авион носивости 250 тона произведен је у Украјини.

- Антонов-225 "Мрија" је еквивалентан авиону од пет спратова који лети кроз ваздух - рекао је љубитељ авијације Хентон Хармади. Максимална брзина овог авиона је 850 километара на час.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана