Планетарна узбуна због топљења леда

Aгенције
Планетарна узбуна због топљења леда

Вашингтон - Стручњаци су упозорили на "планетарну узбуну" због незапамћеног топљења леда на Aрктику, које доводи до ослобађања великих количина метана из до сада залеђених дубина, јавиле су агенције.

Универзитет Колумбија и активистичка група "Гринпис" одржали су одвојене скупове на којима се разговарало о званичним подацима администрације СAД, који показују да је количина леда у водама Aрктика опала на најнижи ниво од 1979. године, када су започета мјерења.

Сателитски снимци показују да је арктичка ледена капа смањена на површину од 3,4 милиона квадратних километара средином септембра, пренио је AФП.

- Између 1979. и 2012. године имали смо опадање ледене површине у арктичком мору за 13 одсто по деценији, што представља значајно убрзање са шест процената за период између 1979. и 2000. године - изјавио је океанограф Вијеслав Масловски из америчке морнаричке постдипломске школе.

- Ови подаци су песимистичнији од досадашњих процјена, али нису изненађујући за научнике - изјавио је стручњак за климу из америчке Насе Yејмс Хансен.

"Ово је планетарна узбуна", изјавио је Хансен на скупу у организацији "Гринписа".

Он је указао на несклад између онога што је познато научницима и ситуације са којом је упозната јавност.

Стручњаци напомињу да серија недавних екстремних временских непогода широм планете, од смртоносних тајфуна и разорних поплава до великих суша, указује на потребу хитног смањења емисија штетних гасова.

Једна од посљедица топљења леда је постепени раст нивоа океана, што угрожава обалске заједнице.

Друга опасност је ослобађање метана из леда са Гренланда, пошто је овај гас 25 пута ефикаснији у заробљавању соларне топлоте од карбон диоксида.

Емитовањем метана у атмосферу повећава се ефекат стаклене баште, а раст температуре доводи до убрзавања топљења леда, чиме се ствара затворени круг.

- Уколико се овакав тренд настави, у мору више неће бити леда до краја ове деценије - рекао је Масловски.

Неки посматрају топљење леда као пословну прилику, пошто ће добити шансу за експлоатацију нафте и гаса испод морског дна, док ће бродови скратити путовања између сјеверних лука, а тиме и количину потрошеног горива.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана