Пиво чини мушкарце паметнијим?

Aгенције
Пиво чини мушкарце паметнијим?

Вјероватно се до сада ниједан мушкарац пред женом није правдао да пије како би постао паметнији, али послије истраживања на факултету Илиноис имаће прави аргумент за такву тврдњу. Наиме, студија је показала да након осам децилитра пива мушкарци рјешавају мозгалице у просјеку за три секунде брже и са 40 одсто више тачних одговора него њихове трезне колеге, преноси "NY Daily News ".

Током необичног истраживања мушкарци су подјељени у двије групе. Чланови прве групе су пили осам децилитара пива док у другој групи мушкарци нису ништа пили. Након испијања пива обије групе добиле су исти задатак у оквиру којег су на задате ријечи морали да нађу заједнички појам. На примјер, од ријечи швајцарски, свјежи или димљени заједнички појам је био сир.

Они који су попили пиво не само да су готово двоструко чешће исправно одговарали, већ им је за сваки задатак у просјеку било потребно око 12 секунди, док је трезнима требало 15,5 секунди.

 - С мањим количинама алкохола у крви, људи су гори у радним и меморијским задацима, али им боље иде рјешавање креативних загонетки - каже водитељка студије, психолог Џенифер Вајли.

 Овакви резултати истраживања противе се увреженом мишљењу да алкохол "замагљује" ум пошто људи чешће иновативно размишљају ако им је ум слободан. Такође, ово откриће би могло објаснити како су велики љубитељи алкохола попут Ернеста Хемингвеја и Чарлса Буковског успјели да пишу иновативне књиге под "гасом", сматрају истраживачи.

Поред тога, они су открили да мушкарци много лакше рјешавају креативне задатке ако раде у групама, а не сами. Такође је важно колико се пива попије, па тако мушкарци након двије литра пива нису паметнији, већ само пијани.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана