Пет тијела која вјековима одбијају да иструну

blic.rs
Пет тијела која вјековима одбијају да иструну

Живиш, умреш, трунеш. Тако би бар требало да буде, зар не? Ипак, постоје људи чија тијела послије смрти једноставно не функционишу по поменутом принципу. Тачније, не труну.

1. Света Бетина Зита

Света Зита за живота је важила за љупку и драгу особу коју су сви вољели. када је преминула 1272. године, створен је њен култ. Триста година касније, у Средњем вијеку, њено тијело је ексхумирано, и на запрепашћење свих, није иструнуло нимало. За све невјерне Томе, њено мумифицирано тијело се и дан-данас налази на Базилици Сан Фредијано у италијанском мјесту Лука, преноси Блиц.

2. Даши-Дорзо Итигилов

Итигилов је био будистички лама који је избјегао из Русије. Својим пријатељима затражио је да почну са обредима за његову сахрану 1927. године, иако је био и те како жив. Преминуо је усљед медитације, сједећи. У тестаменту је оставио стриктна упутства начина сопствене сахране, и тражио је да му се тијело ексхумира неколико година након смрти. Његово тијело описано је "као да је у питању особа која је преминула прије 36 часова".

3. "Ла Дончела"

Прије отприлике пет вијекова, петнаестогодишња дјевојчица из народа Инка преминула је тако при планинарењу у Аргентини. Главом је ударила у оштру стијену и остала на мјесту мртва, у сједећем положају. Хладан ваздух и мања концентрација кисеоника сачувале су њено тијело све док је 1999. године нису пронашли планинари. Њено име није познато, али је сви зову "Ла Дончела", што значи "дјевица".

 4. Ћун Жуи

Дама Ћин Жуи била је супруга кинеског племића из династије Хан. живјела је изузетно екстравагантним начином живота у то вријеме. Јела је много меса (што тада није био случај), и није радила ништа. Тај темпо ју је на крају и коштао живота, пошто је 163. године п.н.е. преминула од гојазности. Када је њено тијело откривено 1971. године, кожа јој је била мека, а удови су се нормално савијали у зглобовима. Никоме није јасно како је њено тијело остало овако очувано скоро двије хиљаде година!

5. Света Катарина Лабур

Света Катарина била је позната по својим чувеним визијама, нарочито када јој се 1830. године указала Дјевица Марија. Ускоро је на хиљаде католика почело да носи медаљоне са угравираним визијама и ријечима Катарининим. Сахрањена је 1876. године, а ексхумирана 1933. када је на запрепашћење свих, тијело било апсолутно нетакнуто. Данас можете посјетити Париз и видјети њено очувано тијело.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана