Пет намирница које су здраве и након истека рока

BBC
Пет намирница које су здраве и након истека рока

Супермаркет у Бостону одлучио је да једино продаје храну којој је истекао рок. Међутим, које би намирнице могле да се нађу на полицама и да притом буду и даље здраве?

Само у Сједињеним Америчким Државама 40 одсто хране се баци само због збуњујућих информација о њиховом трајању као што су „користити до", „уживати до" и „продавати до".

Неки од датума не односе се на безбjедност већ на укус, тврди Дана Гандерс, научница која се бави храном и која је објавила извjештај у ком се наводе бројне намирнице које су и даље здраве за конзумирање након истека назначеног рока трајања.

Тортиља чипс неће учинити да се разболимо уколико га једемо након мjесец дана након истека рока трајања, иако ће можда имати мало бајат укус.

Јогурт може да издржи још шест недjеља након истека рока.

„Једем јогурт коме је рок истекао прijе неколико мjесеци. И никада ни није било ништа", тврди Гандерсова.

Чоколада може да буде јестива јако дуго, али врло често се на њој појављује бијели слој када је изложена ваздуху. Ово се дешава када се неке од масти топе и дижу ка врху. У питању није буђ и чоколада је сасвим јестива.

Људи бацају јаја знатно раније него што је то потребно. Јаја могу да трају 3 - 5 недеља, али се морају држати на температури испод 5 степени Целзијуса зато што то спречава потенцијални раст салмонеле.

Млијеко ће мирисати лоше и имаће ружан укус знатно прије тренутка када ће вам од њега позлити. Не треба га држати на собној температури пошто ће га покварити микроби из ваздуха. Битно је одмах га затворити након конзумирања и вратити га у фрижидер који би требало да буде подешен на 2 степена Целзијуса како би се млијеку продужио живот.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана