Пецао, пецао... и упецао непроцијењиво благо

Танјуг
Пецао, пецао... и упецао непроцијењиво благо

Један палестински рибар донијео је пре неколико мјесеци кући, уз помоћ рођака, необичан "улов"- пола тоне тешку бронзану статуу, за коју тврди да је извађена из плићака стотинак метара од обале Средоземног мора, близу границе Египта и појаса Газе.

Испоставило се да је то статуа грчког бога Аполона, сакривена од погледа вијековима, коју је полиција Хамаса брзо узела, уз објашњење да испитује случај. Вијест о значајном открићу привукла је археологе, али полиција не може да каже када ће та статуа коначно бити изложена.

Рибар, чија је мајка захтијевала да се наги Аполон што прије прекрије, није био свијестан њене вредности. На сајту "Ебаy" статуа је накратко понуђена, по цијени много нижој од њене праве вриједности - свега 500.000 долара. Археолози за сада нису видјели ништа друго сем нејасне фотографије божанства, увијене у јорган са цртежима штрумфова.

На основу нејасних података којима располажу, могли су да кажу да статуа датира негдје између петог и првог вијека прије нове ере, што значи да је стара сигурно више од 2.000 година.

"Јединствена је. На неки начин рекао бих да је непроцијењива. Исто би било када бисте питали колико вриједи Мона Лиза у Лувру", рекао је Жан-Луј Тарагон из француске библијске и археолошке школе у Јеруслиму за Ројтерес, истакавши да се врло ријетко налази статуа која није од мермера или камена, већ од метала.

Имајући у виду да је очито у добром стању, могло би се закључити да је нађена на копну, а не на мору, рекао је Тарагон, спекулишући да није откривено право мјесто на коме је била, како би се избјегле расправе о власништву.

"Није нађена на обали, нити на мору...врло је чиста. Нађена је на копну", рекао је он, додавши да на статуи нема трагова распадања који се иначе виде на предментима потопљеним у води.

Млади, двадесетшестогодишњи рибар, отац двоје дјеце, прича међутим, другу причу - он је видио фигуру како лежи у плићаку и мислио је да је у питању изгориело тијело. Ипак, када је боље погледао, видио је да је статуа.

"Осјећао сам да је то нешто што ми је подарио бог. Ја сам у тешкој финансијској ситуацији и чекао сам на своју награду," рекао је он ,признавши да његова мајка није била баш тако сретна када је видјела како голог Аполона уносе у кућу и да му је говорила да доноси себи несрећу.

Статуа атлетски грађеног Аполона, који стоји усправно на двије мишићаве ноге, с једном руком пруженом и дланом окренутом нагоре, је зелено браон боје. Аполонова коса је коврџава, поглед озбиљан, а у једном оку му је зијеница од плавог камена, док у другом она недостаје.

Рибар је рекао да је један прст одрезао Аполону да га однесе експерту за метал како би провјерио да статуа није случајно од злата. Његов брат је кришом одсјекао други прст, ради сличне провјере.

Међутим припадници Хамаса убрзо су преузели статуу, након што су се појавиле, уз поруку да купац може да дође и узме је у Гази. То би се међутим тешко остварило, јер је Газа под блокадом и Израел и Египат помно контролишу приступ осиромашеном подручју са 1,8 милиона становника.

Нејасно је остало да ли се неко јавио, прије него што је статуу полиција Хамаса "притворила".

Званичници у Министарству туризма у Гази рекли су Ројтерсу да Аполона неће изложити док се не истражи ко је покушао да га прода.

Директор одјељења за археологију, при поменутом министарству, Ахмед ал Барш обећао је ипак да ће рибар Граб добити награду када се случај ријеши. Он је рекао да су међународне институције понудиле помоћ за рестаурацију статуе, а да музеј у Женеви као и париски и Лувр желе да је изнајмне.

Ал Барш тврди да је статуа нађена у мору, док експерт Тарагон сматра да је важно да се сазна гдје је заправо нађена.

Испод пијеска у појасу Газе, којим су владали древни Египћани, Филистејци, Римљани, Византија и крсташи, лежи око 5.000 година историје, али локални археолози нису баш вични научним ископавањима и многа мјеста су даље закопана. Тарагон сматра да стутуа Аполона сигурно није била изолована и да би можда могла бити само врх историјског леденог брега.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана