Ово су лажи у које верујемо од пелена

Б92
Ово су лажи у које верујемо од пелена

Изгледа да ће неки од нас морати да се врате у вртић – неке од ствари које смо научили тамо нису тачне.


Бити клинац практично значи живети у лажи. Понекад не треба много времена да се разбију митови који су нам речени – Деда Мраз вам није донео поклон, рода није донијела брата или сестру а Вила Зубић нам није ставила новац под јастук, пише HuffPost.

Иако је све горенаведено јасно, остају неке ствари са којима одрастамо и у које, несвјесно, и даље вјерујемо. Данас смо рјешили да их исправимо. Ако и даље мислите да ако сједите преблизу ТВ-а можете оштетити очи или да су пећински људи живјели у пећинама, наставите с читањем...

1. Бити принцеза значи имати пинк хаљину, живјети у замаку и чекати принца на бијелом коњу

Можда сте уживали да се облачите у принцезу, као дијете, али вашем искуству је сигурно фалило пјешчаник тренутака који су красили средњовјековни живот. Иако су замаци били луксузнији од типичних сељачких кућа историчари кажу да су били прљави, мрачни, хладни и са влажним постељама.

Ваздух је био са примјерсама мириса мртвих животиња, неокупаних тијела и краљевске канализације.

2. Пећински људи су живјели у пећинама

Услијед гомиле стрипова и цртаних филмова људи не знају шта да мисле о пећинским људима, али ако бисмо их схватали буквално помислили бисмо да су они и живјели у пећинама. Међутим нису. Пећине нису биле домови праисторијских људи.

Археолози вјерују да су пећински људи живјели ван пећина, али да се у то вјерује зато што су сачуване њихове вјештине у пећини па се вјеровало да су оне коришћене за склоништа. Иако је тешко наћи доказе спољашњих кућа зато што се земља прилично промијенила у посљедњих 40 миленијума.

3. Гледање телевизије преблизу и читање при пригушеном свијетлу може да оштети ваше очи

Упркос родитељском инсистирању да се склоните од телевизора, сједење преблизу не квари ваше очи, тврде научници.

Мит датира с почетка 60-тих година прошлог вијека када је Џенерал Електик избацио 100.000 телевизора који су емитовали радијацију 100.000 пута већу од дозвољене. Они су повучени али је мит остао.

Читање у мраку неће оштетити здравље ваших очију. Али ако се с годинама ваш вид поквари једење шаргарепа неће нарочито побољшати ваш вид.

4. Земљин сјеверни пол је на Сјеверном полу а јужни пол на Јужном полу

Услијед електромагнетне техникалије географски Сјеверни пол је заправо јужни пол земљиног магнетног поља и обрнуто.

У суштини, земља се понаша као огромни магнет, а јужни пол који се налази на сјеверној хемисфери и сјеверни пол је на јужној хемисфери.

5. Људска бића имају само 5 чула

Научили смо да људи имају 5 чула – вид, звук, мирис, укус, додир, међутим истраживач вјерују о тачном броју чула. Већина се слаже да их има 10 до 11 а неки вјерују да их имамо чак 21 и више-

Хардвардска школа медицине би додала слиједећих шест на листу - еквилибриоцепција – осјећај за равнотежу, ноцицепција – осјећај за бол, проприоцепција – свијест о телу или несвјесно знање гдје нам се налазе дијелови тијела, термоцепција – осјећај за хладно и топло, пецепција о времену и интероцепција – свијест о психолошком стању у нашем тијелу. Још три спорна чула су глад, жеђ и позиција зглобова,

6. Прича о цвијету и пчели су глупи начини да дјеци објасните шта је секс

Учење о пчели и цвијету је конфузни код за родитеље који својој дјеци објашњавају шта је то секс. Можда ће вас изненадити да 97% птица нема пенис. Еволуцијским процесом и „програмираном смрћу ћелија" многи птичји пениси су се смањили прије развоја. Такође, пчеле нешто попут сексуалног самоубиства.

Бубари живе цио живот како би оплодили матицу и ако се одмах не убију, женске пчеле га избаце из кошнице.

7. Дуга има само седам боја

Због тога што се дуге никада не виде на црној подлози, боје су мутније у неким дијеловима и само се виде црвена, наранџаста, жута, зелена, плава, тегет и љубичаста.

Дуга има више боја него звијезда на небу или атома у нашем тијелу, али људи не могу да виде све боје посматрањем дуге.

8. Слијепи мишеви су заиста код очију слијепи

Ово вјеровање датира из 17. вијека и преноси се с генерације на генерацију од тада иако је нетачно. Мерлин Тутл, оснивач Организације која се бави слијепим мишевима рекла је за National Geographic: „Они виде савршено добро" додуше не виде боје.

Нажалост слијепи мишеви су стекли лошу репутацију у популарној култури вјероватно због везе с Дракулом. Међутим, слијепи миш има много тога да понуди човјечанству – он користи нешто попут сонара, изутетно прецизно ловећи плијен.

9. Жвакама је потребно годину дана да се сваре

Сигурно вам је неко рекао да ако прогутате жваку да ће јој бити потребно седам година да је избаците из стомака што није истина. гастроентеролог са Дјук универзитета каже да се ништа у стомаку не задржава тако дуго осим да је толико велико да не може из њега да изађе или да је заглављено у цријевима.

Жвака се креће кроз ваш дигестивни тракт исто као и нека друга храна а то је од 30 до 120 минута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана