Ово је најздравија намирница на свијету

Агенције
Ово је најздравија намирница на свијету

Колико љуто можете да једете? Осим што побољшава укус, љуте папричице лијече и болести које љекови тешко доводе у ред.

Чили, кајенски бибер и феферони су љуте папричице из породице Capsicum. Популарне су захваљујући свом љутом укусу који је неизоставан део многих јела и сосева.

 


Свој љути укус папричице дугују посебном састојку који се зове капсаицин. Што више капсаицина садржи, тим је паприка љућа. У већим количинама капсаицин пече усне, језик и грло и тјера на плач. Велики љубитељи папрених и љутих јела су Индијци, Вијетнамци, Мексиканци и Мађари.

Већина људи ипак воли умјерено љути укус који побољшава храну и стимулише пробаву. И није само то - чили пружа бројне добробити за здравље.

Зашто су љуте папричице здраве?

Капсаицин папричицама даје не само љутину, него и посебна љековита својства због којих их можемо сврстати међу најздравије намирнице свијета.

Дјелују антиупално: Захваљујући капсаицину, чили има антиупална својства. Капсаицин снажно блокира супстанцију П, која је повезана са упалним процесима у организму. Редован унос чилија може служити као одлична превенција артритиса.

Спречавају бол: Најновија истраживања потврђују да чили дјелотворно смањује бол изазван артритисом, псоријазом и дијабетичком неуропатијом.

Подстиче здравље кардиоваскуларног система: Показало се да љуте папричице смањују ниво холестерола и триглицерида те спречавају стварање крвних угрушака. Културе које широко примјењују чили имају много мањи постотак срчаних болести, можданог удара и тромбозе.

Побољшавају пробаву: Према ајуверди, љути укус стимулише апетит и побољшава пробаву. Храна која се добро пробавља даје тијелу неопходне нутријенте и енергију, док храна која се не пробавља добро, ствара токсине. Због тога, према ајуверди, добра пробава је кључна за наше здравље.

“Хране” наш имунитет: Јаркоцрвена боја чили папричица свједочи о високом садржају бета-каротена, или про-витамина А. Само неколико кашичица чилија дневно даје тијелу екстра дозе витамина Ц и А које су битне у превенцији инфекција.

Спречавају рак простате: Истраживања рака простате су показала да капсаицин дјелује као прави “убица” станица рака. Након четири недјеље терапије капсаицином, код већине животиња заустављен је раст станица рака простате, а величина тумора је значајно смањена. За превенцију рака простате препоручује се узимање 400 мг капсаицина три пута недјељно.

Подстиче мршављење: Љути укус који имају чили папричице, повећава термогенезу - стварање топлоте у организму. Процес термогенезе захтијева потрошњу додатних калорија, што резултира губитком масних наслага.

Спречавају чир на желудцу: Дуго се времена погрешно сматрало да унос љуте хране узрокује чиреве на желуцу. Данас је потврђено да љуте папричице не само да не узрокују чиреве, него их спречавају зато што убијају штетне бактерије и стимулишу стварање заштитних желудчаних сокова.

Помажу код дијабетеса типа 2: Редован унос чилија може спречити дијабетес типа 2. Студија објављена у Америцан Journal of Clinical Nutrition, говори о томе да редован унос чилија смањује потребу организма за лучењем инзулина којим се смањује ниво шећера у крви након оброка.

Какве врсте паприке користити

Љутина паприке зависи о њезиној врсти. Међутим, чак у границама једне врсте љутина се може разликовати од папричице до папричице.

Љутина паприке се мјери према посебној скали, при чему се користе Scovilloveе јединице:

слатка паприка = 0 јединица

pepperoncini = 100 - 500 јединица

pasilla = 1 000 - 1 500 јединица

rocotillo = 1 500 - 2 500 јединица

jalapeno = 2 500 - 5 000 јединица

wax = 5 000 - 10 000 јединица

vserrano = 10 000-23 000 јединица

кајенска паприка, табаско, гунтур чили - 30 000 − 50 000 јединица

црвена савина хабанера = 360 000 − 500 000 јединица

nagara viper, infinity - 855 000 − 1 500 000 јединица

Табасцо сос који је на високој цијени, припрема се од црвене хабанере и има љутину 8000 јединица. Генерално, чим је папричица (или сос) љућа, тим је боља јер више љековитог састојка - капсаицина - садржи.

Једноставан начин да љуту паприку додате у ваш мени

Врло једноставан начин да додате љути укус у ваш свакодневни мени јест да уз јело користите свјеже или укисељене љуте фефероне или готове сосове од чилија. Можете користити и чили у праху, посипајући њиме јела.

Коју количину љуте паприке уносити?

Унос љуте паприке зависи о постотку капсаицина који она садржи - што се види по њеној љутини. Иако је љута паприка јако љековита, немојте претјерати. Као и у свему, у конзумирању љутог укуса потребна је златна средина. Ајуверда говори о томе да прекомјерни унос љутог може имати негативне посљедице на здравље.

Обично, довољно је да унесете 1-2 кашичице љуте паприке дневно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана