Ово је најтоксичније језеро на свијету, а створио га је човjек

Newser
Ово је најтоксичније језеро на свијету, а створио га је човjек

"Дистопијско" и "ужасавајуће" су само неки од придјева које је британски новинар Тим Моган додјелио језеру у близини индустријског града Баота у Монголији.

Ово вјештачко језеро испуњено је токсичним муљем, а у цијелој његовој околини може се осјетити мирис сумпора. Ова пустош, "пакао на земљи", мјесто је највеће производње ријетких минерала, у чијим се производним постројењима мућкају церијум оксид, неодимијум и остали ријетки елементи неопходни за настанак свега и свачега, од електронских уређаја до магнета у "зеленим" производима попут вјетрогенератора или мотора за електричне аутомобиле.

Нажалост, нуспроизвод овог подухвата је опасан хемијски отпад који се слива у језеро недалеко од града Баото. У свјетској производњи ових минерала Кина је 2009. године имала удио од читавих 95 одсто. Локално становништво наводи да су се прије изградње првих фабрика касних педесетих година на овим пољима могле видјети лубенице, плави патлиџан и парадајз. Данас, међутим, мјесто је пуно блата и камиона са угљем.

"Ништа ме није припремило за овај призор. Ово је заиста крајње отуђена средина. Помисао на то да је за ово стање одговоран човјек ме депримира и ужасава, као и чињеница да је ова пустош посљедица не само електронике у мом џепу, већ и "еколошких" возила која на Западу у нама изазивају усхићење", изјавио је Тим Моган, новинар BBC-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана