Ово је најстарија фотографија са човеком

Index.hr
Ово је најстарија фотографија са човеком

Црно-бијела фотографија која приказује сцену напуштеног града сматра се најстаријом сачуваном фотографијом на којој је овјековечен човјек.

Фотографија је снимљена у Паризу 1838. године. Човјек на слици, којег је тешко уочити на први поглед, чини се, чисти своје ципеле. Претпоставља се да је ту и друга особа, улични чистач ципела, иако је тешко одредити да ли се виде двије особе или само једна

Фотографија се већ неко вријеме налази на интернету, постављена је и на Wikipediји, а ових дана објавио ју је и портал Mashable у сарадњи с интернет страницом Retronaut која се бави прикупљањем старих фотографија.

Аутор фотографије је Луи Дагер, познати француски фотограф, пионир у снимању фотографија посебном техником, користећи сребрни слој (дагеротипија).

"Вријеме експозиције износило је око седам до десет минута. Улице дјелују празне јер, док су људске (или људска) фигуре стајале мирно, други објекти, односно пјешаци и кочије, били су у покрету, а због брзине кретања нису остали забиљежени на фотографији", објашњава Аманда Урен са портала Retronaut.

Дио града који је на фотографији је Bolevadr du Temple, својеврсно урбано модно средиште, алеја бројних радњи, барова и позоришта.

Осим особе за коју је сигурно утврђено да се налази на фотографији, и друге особе за коју се вjерује да је такође присутна (чистач ципела), претпоставља се да су на фотографији и друге особе, које сjеде на клупама или стоје на прозорима зграда.

Ова фотографија ипак није најстарија сачувана фотографија. Та титула припада Дагеровом партнеру Жозефу Нисефору Нијепсу, односно фотографији снимљеној 1826. или 1827.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана