Ово је најхладније мјесто на свијету

index.hr
Ово је најхладније мјесто на свијету

Зиме на Балкану дјелују као изузетно благе након открића најхладнијег мјеста на Земљи.

Научници су открили да се температура на једном планинском ланцу на Антарктику спушта чак испод -91 степени Целзијуса. На тој температури се људске очи, нос и плућа смрзавају за само неколико минута.

Наиме, на температури од -78,5 степени Целзијуса, угљен диоксид из гасовитог стања постаје суви лед.

Рекордну хладноћу открили су научници из America's National Snow and Ice Data Centra, пише Sunday Times, а за то су користили сателите за мјерење температуре на Антарктику.

Најхладније мјесто смјештено је на 3.779 метара надморске висине на планини Купола Фуџи.

Тамо је два степена хладније него у руској истраживачкој станици Восток гдје је најнижа измјерена температура била -89,2 степени Целзијуса.

Научници тврде да на Куполи Фуџи постоје и још хладнија мјеста јер сателити мјере просјечну температуру на километру квадратном и кажу да хладноћа тамо достиже свој максимум током ведрих временских периода.

Ипак, најхладније насељено мјесто на Земљи и даље је руско село Ојмјакон. Тамо просјечна температура у јануару износи -50 степени Целзијуса. Ојмјакон насељава око 500 људи који све што им је потребно набављају из само једне продавнице, а углавном се сви становници баве ловом и риболовом у леду, пише Daily Mail.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана