Ово је једна од најврелијих година

Aгенције
Ово је једна од најврелијих година

Година на измаку врло вјероватно је једна од десет најтоплијих откако се биљеже подаци о температурама ваздуха, саопштила је недавно Свјетска метеоролошка организација (СМО).

Свака деценија топлија је од претходне због чега не само да лљта постају све непријатнија већ се човјечанство суочава и сушом, поплавама и порастом нивоа мора, истиче се у новом извјештају организације. Генерални секретар Мишел Жаро сматра да су за скок живе у термометру криви издувни гасови.

„Концентрација угљен-диоксида и других гасова који изазивају ефекат стаклене баште достигла је максимум 2012,и очекујемо нове рекорде 2013. То значи да смо осуђени на врелију будућност", преноси Би-Би-Си ријечи Мишела Жароа.

„Све најтоплије године су оне послие 1998. и ова година подвлачи тај тренд. Најхладније године сада су топлије него најврелије прије 1998", додао је Жаро.

До сличног закључка дошли су и професори Универзитета на Хавајима чија је недавна студија показала да ће до 2047. најхладније године бити топлије него што су данас најпакленије. Истраживачи су истакли да ће се до поменуте године жива у термометру задржати на највишим подиоцима и да је то неизбјежан процес. Ипак, додају и да је тренд могуће одложити за 20 до 25 година ако земље успију да обуздају емисију гасова.

Еколози углавном сматрају да су индустрија и прекомјерна потрошња криви за климатске промјене. Многи научници указују на то да све топлије године и деценије доказују да је глобално загријавање у току и да томе доприносе технологије развијених држава, а у посљедње вријеме и економије у успону попут Кине и Индије.

Чак је и предсједник Свјетске банке Џим Јонг Ким упозорио да пораст температура више не може да се игнорише. Он уопште не сумња и да је до недавног тајфуна на Филипинима дошло услијед људске активности, дакле због производње, а не ћуди природе.

Жаро упозорава да ће глобално отопљавање и пораст нивоа мора довести до поплава и још и јачих урагана због чега ће посебно патити приобално становништво. Иако и даље има политичара и научника који тврде да су климатске промјене измишљене и да трка у производњи и потрошњи не штети планети, чињеница је да температуре расту. Тајфун који је према званичним подацима власти на Филипинима однио више од 2.000 живота само је посљедњи примјер природних катастрофа. Како оцијењују еколози, промјена времена и екстремни услови сигурно су у посљедњих 12 мјесеци забиљежени у Аустралији, Јужној Африци, Пакистану, Аустрији, Финској, Кини и Јапану.

Као мјеру заштите од излива бијеса природе, СМО предлаже владама да одмах укину субвенције за производњу и коришћење фосилних горива и подстакну употребу зелених технологија. Многе владе, међутим, не прихватају сличне савјете из страха од успоравања економија и пада бруто друштвеног производа.

Извор:Политика.рс

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана