Ове ствари о кока-коли можда нисте знали

24sata.hr
Ове ствари о кока-коли можда нисте знали

Неке од информација о најпопуларнијем освjежавајућем пићу на свијету дио су опште културе, а неке ће вам можда бити новост.

 

1. У почетку кока-кола није била газирана, нити је носила своје свјетски познато име, које је, иза израза ОК, друга најпознатија ријеч на свијету.

2.Прву кока-колу направио је амерички фармацеут др Џон Пембертон 1886. године и продавао је по цијени од 5 центи по чаши, и то у апотеци. Право на име и рецепт продао је Асију Григсу Кендлеру, који је 1892. основао компанију која и данас производи ово популарно пиће.

3. Рецепт за израду овог популарног освјежавајућег пића једна је од најчуванијих свјетских тајни.

4. Да сваку кап кока-коле која је икада произведена ставите у флаше од 2,5 дцл и полегнете их уздуж једну уз другу, чиниле би “ланац” толико дуг да би до Месеца и назад могле “ићи” више од две хиљаде пута.

5. Сваке секунде на свијету се попије 10.450 лименки неког безалкохолног пића из компаније Кока-Кола . Укључујући дијеталну кока-колу, фанту и спрајт.

6. Један од главних заштитних знакова кока-коле је симпатични старац с брадом који носи поклоне. Први пут у кампањама компаније Кока-Кола појавио се 1931. године.

7. Службена Фејсбук страница тренутно има више од 90 милиона фанова и у сталном је расту.

8. Дан прије смрти Мартин Лутер Кинг позвао је грађанство да не купују кока-колу у Мемфису јер су црни радници били много мање плаћени него бијелци на плантажама Кока-Коле.

9. 1985. године кока-кола је постала прво безалкохолно пиће које се нашло у свемиру.

10. Мексиканци су највећи конзументи овог пића с просјечно попијених 665 кока-кола ( 2,5 дцл) годишње, док зачудо, Американци “заостају” са 399, Британци са 202, Кинези са 32 и Индијци са 9. Када се сабере, то је укупно 642 пића годишње, а опет мање од количине коју попију само Мексиканци.

11. Постоје само двије земље на свијету у којима се не продаје кока-кола. То су Куба и Сјеверна Кореја.

12. Док ће лименка кока-коле потонути у води, лименка дијеталне кока-коле ће плутати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана