Ове биљке су смрт за комарце

Агенције
Ове биљке су смрт за комарце

Уколико желите да током предстојећих љетњих вечери уживате у својој башти или на балкону, а да вам провод не покваре несносни комарци, ево једноставних, а природних трикова помоћу којих можете да се заштите.

Роштиљање с пријатељима у башти, уживање с породицом у топлој вечери на тераси, гледање у бескрајно небо са балкона током мирне ведре ноћи може да поквари само једна ствар – комарци!

Ево како биљке могу да вам помогну да савладате овај проблем:

Рузмарин, лимун, каранфилић  

Ако желите да уживате у најлепшим сатима љета, а да вас при том не узнемиравају досадни инсекти, окрените се триковима из природе. У жар угља док печете роштиљ убаците гранчицурузмарина како бисте уљезе отерали са журке, а као стони асесоар поставите лимун пресијечен напола, па у њега пободите каранфилић. Изгледаће лијепо и шириће угодан мирис који се никако не допада инсектима, пише Прва ТВ.

У непосредној близини терасе или у балконским жардињерама посадите биљке које ће вам бити ефикасни саборци у борби против ситних крвопија.

Матичњак

Матичњак је права легенда међу биљкама које „терају" муве. Етерично уље које садржи шири пријатан мирис, а одлично се показало и у борби против непријатних летећих створења. Уколико сте прекасно одреаговали, и ујео вас је комарац, матичњак ће вам помоћи. Уберите листић и прстима на место уједа исцедите сок, па оставите да се осуши. Свраб це нестати за неколико секунди.

Лаванда

Лаванда не само да балкону и тераси даје медитерански шарм, већ се својим мирисом поуздано бори против досадних мушица и комараца, па се биљка ситних љубичастих цветова мора наћи у вашем окружењу. Етерично уље лаванде једино је етерично уље које се на кожу може наносити у неразређеном облику. Интензивна арома коју шири никако не прија инсектима.

Тамјаника  

Ако волите егзотичне биљке и притом сте љубитељ врло модерних висећих корпи, ваш избор у борби против инсеката може бити тамјаника. Њена етерична уља побринуће се да вас инсекти заобиђу у широком кругу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана