Овако изгледа вожња возом, брзином 500 км на сат

Агенције
Овако изгледа вожња возом, брзином 500 км на сат

Јапански воз "Маглев" пробио је протекле недјеље границу брзине од 500 километара на сат у путничком промету.

Можда је нама оваква брзина незамислива и изгледа екстремно опасна, али Јапанци су технологију одавно довели на ниво који омогућује да возови попут овога постану стандард.

Воз "Маглев" је заправо примјер најмодерније технологије, а име му долази од изведенице "магнетна левитација", јер ријеч је о возу који "лебди" над шинама помоћу магнетне силе.

Иако су Јапанци деценијама познати управо по креирању најновијих технолошких достигнућа када је у питању жељезнички саобраћај, а њихови возови синоним за брзину, "Маглев" нуди принцип рада линеарног мотора и тренутно је најбржи воз на свијету.

Експериментални рекорд брзине оваквог воза износи невјероватних 581 километара на сат, али та је вожња одрађена без путника, у развојној фази.

Стотинак одабраних срећника уживало је у вожњи на дужини од 42,8 километара на релацији између градова Уенохара и Фуефуки, током које је "Маглев" пробио магичну границу од 500 km/h када је у питању путнички саобраћај.

"Плутајући" воз и брзина коју је постигао одушевио је, наравно, све путнике, што и није чудно, јер овако нешто не доживљава се баш сваки дан, чак и када је Јапан у питању.

"Маглев" возови већ саобраћају широм Јапана, али тренутна брзина кретања им је око 320 километара на сат.

Технологија магнетне левитације је у старту врло скупа, због посебних захтјева при грађењу жељезничке трасе, али је у каснијој фази експлоатације врло јефтина и профитабилна, под условом да на дужим релацијама има довољно путника, што у Јапану не би требало да буде велики проблем.

Нема сумње како ће овакве брзине на јапанским жељезницама врло брзо постати стандардне. Тако ће уз тачност јапански возови нудити и могућност најбржег путовања на свијету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана