Овако изгледа тренутна листа судњег дана

Independent
Овако изгледа тренутна листа судњег дана

Неки од најбрилијантнијих умова у Великој Британији започели су стварање „листе судњег дана" – која садржи катастрофалне догађаје који би могли да униште свијет, представљају опасност по нашу цивилизацију или чак истребе људску расу.

Водећи умови, међу којима се налази и Стивен Хокинг, успоставили су центар за изучавање „егзистенцијалних ризика" са циљем да политичарима и јавности представе листу катастрофа које би могле да прете будућности свијета.

Погледајте сценарије суднејг дана до којих су они дошли:

Сајбер напади

Једна од највећих претњи јесте неки вид напада на компјутере који контролишу струјне мреже широм свијета. Губитак струје имао би тренутне и дуготрајне посљедице уколико не бисмо били у стању да брзо рјешимо настали проблем.

Био тероризам

Потребна је велика инфраструктура како би се изградила нуклеарна оружја, али генетски модификовани штетни микроби или вируси могу да се направе у релативно малим лабораторијама.

Несташица хране

Модерна прехрамбена индустрија базирана је на испоруци „у посљедњи тренутак" са врло мало доступних резерви. Проблеми у информационим мрежама које контролишу ово могли би да изазову несташицу хране и нереде.

Пандемија

Повећана мобилност људске врсте олакшава ширење нове инфекције широм свијета уз помоћ авиона и других превозних средстава и то знатно брже од времена потребног научницима да направе вакцину која би му се супротставила.

Малигни компјутери

Поједини стручњаци се плаше да би све интелигентнији компјутери једног дана могли да постану насилни и престану да раде ствари због којих су напраљени.

Климатска катастрофа

Климатолози се плаше да би услијед све веће количине угљен диоксида у ваздуху клима могла да пређе тачку без повратка што би довело до све топлијег и топлијег времена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана