Отрров црне мамбе ублажава болове

Агенције
Отрров црне мамбе ублажава болове

Лондон - Супстанца која ублажава болове једнако као морфијум, али без већине споредних ефеката, пронађена је у смртоносном отрову црне мамбе, саопштили су француски научници.Ова змија, која користи неуротоксине за парализовање и убијање мањих животиња, једна је од најбржих и најопаснијих отровница у Африци.

Тестови на мишевима, како пише журнал "Природа", показали су да њен отров може да послужи и за ублажавање болова.

Научници признају да не могу ни да претпоставе зашто мамба ствара ову супстанцу, пренио је Би-Би-Си.

Истраживачи су испитали отров 50 животињских врста прије него што су открили протеине из мамбиног отрова који ублажавају болове, након чега су им дали име мамбалгини.

Доктор Ерик Лингвеља са Института за молекуларну и ћелијску фармакологију недалеко од Нице каже да откривени протеин нема споредне ефекте као морфијум, који изазива главобоље, тешкоће у размишљању, повраћање и грчење мишића.

Научници кажу да мамбалгини "нападају" бол на сасвим другачији начин и да тијело зато не осјећа већину негативних споредних ефеката.

Лингвеља је додао да бол функционише на сличан начин код мишева и људи, што буди наду да се могу направити нови лијекови.

Тестови на људским ћелијама у лабораторији показали су да мамбалгини имају слично хемијско дејство на људе.

"Наравно, ово је тек прва фаза и тешко је рећи да ли ће бити направљени лијекови против болова за људе или не. Предстоји много посла са животињама", нагласио је овај стручњак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана