Откривене мистериозне пирамиде у Судану

Aгенције
Откривене мистериозне пирамиде у Судану

Археолози су открили 35 подземних гробница у суданској пустињи, које представљају везу између древног Нубијског царства и старог Египта. Пирамиде, које датирају од прије око 2.000 година, мање су од већине египатских, при чему је највећа ширине 6,6 метара, а најмања, највјероватније одређена за дјечији гроб, ширине је само 75 центиметара.

Археолошко налазиште у Седеинги, на сјеверу Судана, представља дио древног краљевства Куша (Нубијско царство), које се граничило са Египтом, а касније са Римским царством.

Оно што је изненадило тим археолога јесте како су густо пирамиде биле концентрисане. На простору од 500 квадратних метара (што је отприлике једнако кошаркашком терену), пронађено је чак 13 пирамида.
Нажалост, пирамиде су у лошем стању, зато што се налазе на мјесту гдје су пролазили каравани с камилама, као и због старости, тако да ниједна није остала читава. На угаоним каменовима биле су насликане птице, лотосов цвијет или сунчев точак.

У гробницама се обично налазило више од једног тијела. Нажалост, гробови су покрадени, врло вјероватно прије неколико стотина година, али су археолози ипак успјели да пронађу остатке неколико скелета и неколицину предмете.

Научници сматрају да је изградња пирамида у Седеинги трајала вјековима и да је трпила јак утицај египатске загробне архитектуре.

Винсент Франсињи, истраживач-сарадник америчког Природњачког музеја у Њујорку, изјавио је: “Међусобна близина пирамида је величанствена. Зато што пирамиде трају стотинама година, они су градили све више, и након неколико вијекова почели су да испуњавају сваки слободан простор у некрополама.”


Неке пирамиде су грађене тако што се у квадрату налази круг који је гредама био повезан са тјеменима квадрата. Интересанто је да само једна пирамида ван Седеинге подигнута по овом моделу.

Франсињи вјеује да је, када је изградња пирамида ушла у моду у Седеинги, почела да се комбинује са локалном традицијом градње кружних хумки.

Међу предметима пронађеним у Седеинги јесу и скулптуре египатског божанства Беса, који је заштитник дјеце и трудница. Један од најинтересантнијих проналазака јесте камени послужавник са ликовима бога Анубиса, са главом шакала, и богиње за коју се вјерује да је ријеч о Изиди.

Посвета жени која се звала Аба-ла, за коју истраживачи вјерују да представља тепање за ријеч “баба”, уклесана је мероитским писмом, које је проистекло из египатских хијероглифа. На табли пише: “О, Изида! О, Озирисе! То је Аба-ла. Нека пије доста воде, нека једе доста хљеба, нека је добро послуже.”

Ко су били Кушити?

Куш (Горња Нубија) је древна цивилизација која се развила на обалама Плавог Нила, Бијелог Нила и ријеке Атбаре на територији данашњег Судана.
Између 2.000 и 1.000 пре н.е. Кушитским краљевством владао је египатски замјеник фараона, прије него што је постало независно краљевство.
Кушитски племићи путовали су у Египат и одатле доносили египатске обичаје и одјећу, и били су под јаким утицајем египатске умјетности, архитектуре и религије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана