Откривена изгубљена “Временска капсула Стива Џобса”

Cnet
Откривена изгубљена “Временска капсула Стива Џобса”

Закопана и заборављена у пољу у Аспену 1983. године, 4 метара дугачка цијев у којој се, између осталог налази и миш који је Џобс користио уз компјутер Лиса, напокон је пронађена захваљујући телевизијској емисији „Diggers” (Копачи)

На затварању Интернационалне дизајн конференције у Аспену, организатори су закопали временску капсулу. Многи од учесника оставили су неке од својих ствари као што су рубикова коцка, плочице са именом па чак и плоче, међутим, зато што је покојни оснивач Апплеа у капсулу ставио миш који је користио током своје презентације, капсула је постала позната као „Временска капсула Стива Џобса”.

Идеја иза овог пројекта је била да ће капсула бити ископана 2000. године, али се судбина умjешала у овај план. Временом је она изгубљена.

Иако се организатори отприлике сjећају тачног мjеста гдjе је она закопана, тачна локација остала је незапамћена – највећим дијелом због озбиљних промјена пејзажа током времена.

Капсула је остала сакривена под земљјом 30 година онемогућавајући историчарима да завире у њен садржај.

Све до сада. Захваљујући учешћу National geographica и емисије „Копачи”, капсула из Аспена напокон је откривена.

„Потпуно смо полудели када смо је открили. Цио дан сам имао чудан осјећај у стомаку тако да је њено проналажење било велико олакшање”, рекао је један од учесника емисије.

Иако су копачи били више него нестрпљиви да сазнају шта се налази унутар 4 метра дугог цилиндра, они ће ипак морати да мало сачекају. Иако су успјели да одсјеку задњи дио и провире унутар капсуле, није постојао начин да на лицу мјеста направе попис свих ствари које се унутар ње налазе.

Проблем је што капсула крије велики број ствари, а њени проналазачи кажу да су оне буквално почеле да испадају када су одсекли врх.

На сву срећу, многе од ствари заштићене су прије стављања у цилиндар тако да су успејле да преживе влагу која их је обавијала 30 година.

„Људи су били довољно присебни да многе ствари ставе у пластичне кесе. Могао сам да видим на десетине ствари које су биле заштићене. Знам да се унутра налазе фотографије, људи су остављали поруке на њиховим полеђинама, тако да ће бити интересантно читати их након толико времена”, рекао је Тим Сејлор, један од водитеља емисије.

Џобс је на конференцији причао о својим предвиђањима будућности и дијелио је касете његовог говора свима који су их жељели.

Он је током говора предвидио низ уређаја који су свијетло дана угледали знатно касније, попут iPoda, бежичног интернета па чак и интернет продавницу апликација.

Копачи ће сада, заједно са људима из Историјског удружења Аспена, почети да обиљежавају све ствари у нади да ће бити довољан број њих које ће моћи да буду јавно изложене јавности.

Поред миша, врло мало се зна о стварима у цилиндру, поред пива. Хери Тиг, који је био предсједник конференције, оставио је шест конзерви пива зато што је претпоставио да ће „људи који буду ископавали капсулу бити исцрпљени и највјероватније жедни”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана