Откриће: Гробница античке цивилизације Вари

klix.ba
Откриће: Гробница античке цивилизације Вари

Јужноамерички археолози открили су прву нетакнуту гробницу античке и мистериозне цивилизације Вари. У гробници су пронађена мумификована тијела три царице, заједно са златом и људским жртвама.

Храм мртвих, стар 1.200 година, пронађен је на локацији удаљеној четири сата вожње од перуанске престонице Лиме.

Гробница је прави извор информација о мистериозном царству Вари, које је владало Андима много прије Инка.

"Први пут у историји перуанске археологије открили смо царску гробницу из Вари културе", рекао је Милош Герз, главни археолог удруженог пољско-перуанског тима. Истраживачи кажу да ће им откриће помоћи да уклопе чињенице о животу у Андима вјековима прије настанка царства Инка, о коме су детаљно писали шпански освајачи.

Маузолеј је откривен прије неколико мјесеци у обалном налазишту пирамида, а у њему је пронађено 1.300 комада злата, керамике и 63 костура.

Истраживачи наводе како су тијела пронађених у гробници већином биле мумификоване жене које су сједеле усправно, што указује на царско поријекло и да су Вари жене имале много већу моћ него што се раније сматрало.

Вари су у Перу дошли са јужних висоравни и управљали су великим дијелом земље од 500. до 1000. године ове ере.

"Жене су сахрањиване са фино израђеним минђушама од племенитих метала за које се раније сматрало да су их носили само мушкарци", каже археолошкиња Патриција Прзад.

Међу осталим пронађеним експонатима налазе се златне алатке за ткање, ритуални ножеви и сјекире, пехари и различита декоративна керамика...

Историчари сматрају да су Вари први народ који је удружио различита племена у софистицирану мрежу преко Анда.

Остали скелети нису умотани у текстил и сматра се да су били људске жртве за мумификовану елиту. Ради се о људима који су у гроб убачени прије него што је запечаћен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана