Осам невјероватних ствари које изводи људско тијело

Aгенције
Осам невјероватних ствари које изводи људско тијело

Јесте ли икад осјетили нелагоду у ​​зглобовима прије олује? Искусили сте наглу мигрену током хладног таласа? Да ли вас мирис парфема враћа у прошлост? Тијело нас може изненадити на спектакуларне и наизглед необјашњиве начине.

1. Болни зглобови могу предвидјети вријеме

Временска прогноза на темељу боли у зглобовима прије кише није бапска прича. Код доласка олује долази до атмосферског пада притиска. У зглобовима, тј. сензорним завршецима живаца региструје се релативни пораст у притиску флуида, што резултира повећањем боли. Болно, али барем знате када не треба да напуштате кућу без кишобрана.  

2. Због екстремних хладноћа можете привремено ослијепети

Сви дрхте кад им је хладно, али на заиста опасно ниске температуре упозоравају нас очи. Знак екстремне хладноће, тј. хипотермије је стискање крвних жила у очима. Тијело на такав начин штеди енергију. А то може довести до привременог слијепила, које је нпр. манекенка Кејт Уптон доживјела током снимања Sports Illustrated Swimsuita.  

3. Откуцаји срца могу предвидети будућност

Ваше срце не зна кад ћете се вjенчати, али неке студије указују на то да срце ипак може предвидjети одређене догађаје. Истраживачи са више америчких Универзитета су управо то доказали. Волонтерима су показали низ слика и проматрали њихове реакције. Неке слике су биле емоционално неутралне, друге су требале да изазову узбуђеност. Научници су открили да срце убрзава откуцаје чак 10 секунди пре презентације узбудљиве слике. На неки начин наше тело може осjетити кад се спрема нешто узбудљиво и узнемирујуће, па срце почне убрзано да куца.  

4. Вагина показује знакове сексуалног узбуђења прије него га мозак региструје

Човјек би помислио да ће знати кад је узбуђен, али једна студија каже супротно. Научници су показивали женама еротски филм те специјалним уређајима пратили влажење вагине. До припреме вагине за сексуални однос редовно је долазило прије него су жене постале тога свесне. Др Ивон Фулбрајт сматра да је то и доказ да мушкарци нису визуалнији по питању сексуалности него жене.  

5. Зенице могу открити кад сте заљубљени

Ако не желите да откријете своју тајну љубав, клоните се гледања у очи. Барем кад је он/она у близини. Када вас неко привлачи, зенице имају тенденцију да се шире. Ова појава настаје захваљујући симпатичком нервном саставу, који контролише дилатацију. До ефекта разрогачених очију долази и ако гледате естетски привлачне ствари, од примамљивог десерта до фантастичних залазака сунца.

6. Мирис вас може одвести у прошлост

Марија Ларсон, професорка психологије на Универзитету у Стокхолму, осјећај мириса описује као "чаробан временски строј". У мозгу се мирисни кортекс налази у лимбичком саставу, складишту за успомене. Мириси, сејћања и осјећаји тако су дубоко испреплетени да вас мирис парфема ваше покојне баке може подстаћи да пустите сузу.

7. Систем за варење може вам дати супермоћи

Кад је мозак путем симпатичког нервног састава упозорен на опасност, испушта се јако пуно адреналина, што убрзава откуцаје срца, убрзава дисање, проширује зенице и, што је најважније, гаси се систем за варење. Ово омогућује стезање мишића и невјероватну снагу. Органи за варење не могу позајмити своју енергију другим телесним процесима трајно, али у тренуцима очаја све функционише чудесно.  

8. Мигрене могу указивати ​​на велике промене температуре

Временске промене могу изазвати неравнотежу у хемијским спојевима у мозгу, укључујући и серотонин, који може подстаћи мигрену. У случајевима кад је посебно хладно или вјетровито, љекари препоручују боравак у затвореном простору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана