Оружје против лошег задаха

ordinacija.hr
Оружје против лошег задаха

Скоро свака друга особа има проблем са задахом, односно халитозом, која подједнако захвата све узрасте.

Постоје многи непријатељи лошег задаха попут цигарета, одређене намирнице, кафа, проблем с горушицом али и лоша орална хигијена. Осим што ћете промjенити своје навике, непријатног задаха се можете решити и уз помоћ намирница које сигурно имате код куће.

Зелени чај

Зелени чај је много више од обичног напитка. Богат антиоксидансима, зелени чај може уништити бактерије које су се настаниле у вашим устима, а које су одговорне за непријатан задах. На овај начин не само што ћете се рjешити лошег задаха већ ћете и побољшати здравље усне дупље јер је зелени чај добар и у борби против каријеса али и рака уста. Оно што је битно да знате приликом конзумирања овог здравог напитка јесте да га пијете без шећера.

Свjеже намирнице

Грицкање јабука, шаргарепе или целера такође може уклонити непријатан дах. Њихова хрскава структура повећава количину слине у устима и на тај начин уклања непријатан задах.

Першун

Першун садржи хлорофил, одговоран за његову зелену боју, а уједно је и антиоксиданс. Састав овог популарног зачина може привремено помоћи у неутрализацији халитозе, поготово након конзумирања одређених "тешких" намирница, као што су црни и бели лук. Осим грицкања, можете га уситнити и направити сок.

Хидратација

Сем што је битно свакодневно уносити одређену количину воде, хидратација, односно дехидратација може оставити траг и у вашим устима. Када су уста сува, честице хране се лакше скупљају у сићушном простору између зуба и тако стварају плодно тло за бактерије.

Не треба заборавити ни на редовно одржавање оралне хигијене. Упале десни и каријес такође могу бити извор ваших проблема. Савjет је да најмање два пута годишње посjетите стоматолога како бисте се правилно бринули о свом оралном здрављу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана