Оружје против амброзије Made in Serbia

Б92
Оружје против амброзије Made in Serbia

Револуционарно откриће у борби против корова и амброзије дјело је генија из Србије. Милош Станковић признати проналач и иноватор направио је апарат који олакшава уклањање најпознатије и најопасније алергене биљке на свијету.

Двадесетдеветогодишњи Милош Станковић, млади проналазач, тврди да ће његов изум олакшати уништавање амброзије - биљке која сваке године код многих изазива алергијску реакцију. Идеју о уређају добио је захваљујући брату који је осјетљив на ту алергену биљку.

"То је иновативни уређај који помоћу одређене фреквенције и струје уништава амброзију у корену и она не расте више током сезоне. Желим да помогнем људима који пате од тог алергијског корова", каже за Б92 Милош Станковић.

Уређај се састоји од електронске кутије и електрода. Кутија је изолована, па самим тим и безбједна за људе који рукују апаратом. Струја пролази кроз амброзију, што изазива реакцију налик кувању на високој температури.

Процес дјелује само на коров и амброзију док на остале биљке и микроорганизме нема штетног ефекта. Милош се нада да ће се његов апарат развити у препознатљив српски производ.

"План је да се сагради фабрика у Србији, да ми тај производ извозимо у иностранство, а не као што је до сада био случај да због неразумевања друштва и државних органа наши млади оду у иностранство и њихово знање које се претаче у производ ми узмемо по много већим ценама, тако да се надам тој фабрици која се отвара ускоро", додаје Станковић за Б92.

Апарат за уништавање амброзије само је један од тридесетак Милошевих проналазака. Са 29 година он је један од најпризнатијих српских проналазача. Крајем 2013. године био је на Тајвану гдје му је потпредсједник те државе Ву Ден-Јих уручио Академску награду за животно дјело за изванредна међународна досигнућа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана