Они памте сваки тренутак свога живота!

danas.hr
Они памте сваки тренутак свога живота!

Неколицина људи (до сада их је регистровано свега 33), могу се сјетити готово сваког тренутка свог живота од десете године па надаље, и то у детаље прецизно. Научници су покушали објаснити како им то полази за руком.

Научници такву способност називају изванредним аутобиографским памћењем, а недавно су открили по чему се мозак тих особа разликује од мозга осталих људи.

Стручњаци са Универзитета Калифорније у Ирвину (UCI) проучавали су 11 особа са споменутом способношћу и том приликом у девет подручја њиховог мозга открили извјесне специфичности, при чему се већина њих, што није нимало изненађујуће, налазила у подручјима повезаним с аутобиографским памћењем.

Чвршћа бијела маса

Осим тога, судионици истраживања имали су чвршћу бијелу масу која повезује централне и предње дијелове мозга, него припадници контролне групе.

Према ријечима научнице Ауроре Лепорт, сљедећа фаза истраживања ће бити посвећена откривању механизама који се крију иза памћења.

Феномен познат као хипермнезија научници су први пут описали 2006. Они примјећују да људи са овим поремећајем не постижу посебне резултате на тестовима памћења и да се њихово суперпамћење разликује од памћења људи који могу поновити дугачке низове бројева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана