Он је заслужан за Путинов успjех

Dnevnik.hr
Он је заслужан за Путинов успjех

Ако неки странац заслужује признање за политички успон руског предсjедника Владимира Путина, онда је то Аустралијанац Алан Пис, стручњак за говор тијела, који Путина назива "паметним и способним учеником".

Алан Пис је један од најпродаванијих аутора књига из ове области, познат у свијету као "Г. Говор Тела" (Mr. Body Language), а Путина је први пут сусрео 1991. године кад је био позван у Кремљ да води семинар за политичаре у успону.

Путин је тад имао тек 39 година, с каријером КГБ-овог шпијуна иза себе и у улози замjеника градоначелника Санкт Петербурга, задуженог за промоцију међународних односа и страних инвестиција у градском вијећу.

"У то вријеме, наша пратња била су седморица мушкараца и сви су изгледали непристојно и крајње озбиљно и носили су пиштоље. Било је то истовремено застрашујуће и узбудљиво", рекао је Пис.

"Научио сам их како да изгледају више пријатељски настројени на телевизији и како да из свог наступа избаце агресивне гестикулације. Господин Путин, иначе, био је врло паметан и способан ученик", истакао је Пис.

Познат по великој жељи за приватношћу, Путину су се истовремено дивили и омаловажавали га због његовог тупог израза лица, оскудних гестикулација и одмјереног погледа.

Пис се сусрео с њим почетком новембра у руском граду Воронежу и похвалио је његов говор тијела и изразе лица, притом истичући да се 60 до 80 одсто поруке преноси управо говором тијела током сусрета лицем у лице.

Прва ствар коју је Пис научио Путина била је како да из свог наступа избаци агресивне гестикулације, које су фаворизовали политичари совјетске ере.

"Дланови се морају држати отворено или скупљено у пози која се назива 'подигнуто звоно'. Обије ствари вам подижу самопоуздање", појаснио је Пеасе.

Путин има још једно "златно правило" које користи с великим успјехом у разговорима један-на-један с другим свјетским вођама, а то је да нагне лагано главу у страну и клима главом док особа с којом је говори.

"Истраживање је показало да три климања главом заредом присиљавају особу коју слушате да настави да говори. На тај начин они стичу утисак да вас интересује разговор с њима", каже Пис.

"Совјетско лице"

Путин има још једну специјалност, истиче Пис, а она је типична за све руске мушкарце и назива се "совјетско лице".

"Тај израз лица прикрива ваша осјећања, што је разумљиво, јер је у протеклим временима могло бити опасно по ваше здравље да показујете емоције било гдје", образложио је он.

Тај аустралијски аутор и стручњак за невербални говор, син је продавца животног осигурања, који је оца посматрао док ради, а онда му се и придружио у директној продаје. У 21. години постао је најмлађа особа на свијету која је у првој години продаје, успјела да прода животна осигурања у вредности већој од милион долара.

У 60-им годинама прошлог вијека Пис је написао приручник о томе како разумјети људско понашање, а касније је тај исти материјал преточио у распродавану књигу "Говор тијела", из1981. године.

Након ње Пис је издао још девет књига које су постигле једнак успјех, а његови клијенти су свјетски познате фирме попут IBM-а, McDonaldsа, BBC-ја, Мазде и Сузукија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана