Окрени 00000000 за нуклеарни рат

Агенције
Окрени 00000000 за нуклеарни рат

Професор на Универзитету Колумбија, Стивен М. Биловин, сматра да је открио невјероватан податак: код за лансирање свих нуклеарних пројектила у САД током 20 година био је 00000000.

Биловин је податак пронашао у извјештају из 2004. године др Бруса Блера, бившег авијатичарског официра, који је радио у силосима у којима су биле смјештене “Минутеман” ракете.

Кодови, познати као PAL (Permissive Action Lonks, кодови за одобрену акцију) у употреби су били од 1963-64. године током кризе на Кипру, када су Турска и Грчка пријетиле да ће употребити нуклерно оружје једна против друге. PAL је и измишљен да би само предсједник САД-а имао ту моћ да употреби моћно оружје, али изгледа да је сигурност и тајност кодова била само симболична.

Током двије деценије, предсједници су се мијењали и носили кофере у којима су били сакривени кодови који су се наводно константно мијењали, а сада се поставља питање шта је уопште било у тим коферима?

Блер је у свом раду такође описао процедуру прије лансирања ракете:”Наша обавезна процедура је била да провјеримо да у подземном бункеру на бирачу бројева не може да се унесе ниједан други број осим “0”, за сваки случај”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана