Охрид: Скували 3,3 тоне рибље чорбе

Aгенције
Охрид: Скували 3,3 тоне рибље чорбе

Популарна македонска туристичка дестинација Охрид, уврштена је у “Гинисову књигу рекорда” са 3,3 тоне рибље чорбе, припремљене у оквиру манифестације поводом обиљежавања Богојављања и Сабора Светог Јована Крститеља.

Професори и ученици Средње угоститељске школе “Ванчо Питошески” за припрему чорбе утрошили су 500 килограма лососа, 200 килограма ослића и 150 килограма калифорнијске пастрмке, као и 140 килограма шаргарепе, 50 килограма целера, 20 килограма пашканата, 110 килограма уља, 100 килограма брашна, 200 веза першуна и 20 килограма зачина и соли.

За кување 11.000 порција рибље чорбе потрошена су 4м³ дрва, а да би све било у складу са инструкцијама “Guinnesse” догађај је снимљен, а затим су сви подаци о рибљој чорби стављени на папир, који је овjерен код нотара. Професор кувања у Средњој угоститељској школи Блаже Јордановски каже да су припреме почеле још прије мјесец дана, а да је само спремање почело у петак, чишћењем рибе и поврћа.

Он је за наредну годину најавио нови Гинисов рекорд. Досадашњи рекорд износио је 3.024 литара рибље чорбе. Бивши амбасадор ЕУ у Скопљу Ерван Фуере, који је по завршетку мандата обећао да ће увијек долазити на Дан рибара и купати се у Охридском језеру, испунио је совје обећање.

“Ово је дивна традиција. Треба одати признање организаторима за све што чине да манифестација из године у годину буде боља”, нагласио је Фуере. Прослава Богојављања – Водица и полагања крста у Охридско језеро има дугу традицију. Посљедњих година прослава овог празника знатно је обогаћена различитим садржајима, па на Охрид долази све више гостију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана