Од Земље до орбите за само шест минута

Klix.ba
Од Земље до орбите за само шест минута

Невјероватни снимак spejs šatla Атлантис прати његов излазак из Земљине атмосфере, а све из перспективе ракете која га носи.

Камера је смјештена уз, сада пензионисани, свемирски брод на његовом посљедњем путовању у свемир и прати га све док не напусти планету, а затим се грациозно враћа на Земљу.

Осам минута снимка, од лансирања ракете, па све до њеног пада у океан, садржи стварне звуке путовања, захваљујући филмској магији и припремама специјалног DVD-а "Ascent: Commemorating Space Shuttle".

Атлантис је 30 година возио астронауте у свемир, а остварио је 33 лета. За то вријеме је превезао 191 астронаута, прешао 203 милиона километара и провео 307 дана у свемиру.

Камера која је снимила путовање била је постављена на једну од Атлантисових ракета. Ракете су садржале чврсто гориво за прве двије минуте лета шатла, у којима он излази из Земљине атмосфере.

На висини од 45 километара ракете отпадају са Атлантиса и почиње њихов четвероминутни пад на Земљу. Након што је завршен програм са спејс шатловима овај снимак постао је једно од свједочанстава некадашњег NASA-иног основног програма. Атлантис је у јуну ове године пребачен у Кенеди Спејс Цнетар, као централни експонат и 100 милиона долара вриједна атракција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана