Обављено прво тестирање највећег авионског мотора на свету VIDEO

Агенције
Обављено прво тестирање највећег авионског мотора на свету VIDEO

Компанија General electric Aviation (GEA) саставила је мотор од 3.35 метара у пречнику, са улазним каналом димензија 5.4 џ 3.7 метара. Ова машина може да произведе потисак од 4.5 тона.

Мотор GЕ9X, први прототип за Боинг 777x, тренутно се тестира у кампу у близини Пиблса у америчкој савезној држави Охајо.


Нова линија авиона долази са 406 сjедишта а у комерцијални авиосаобраћај требало би да ступи 2020. године, пише "Дејли мејл".

За нови мотор су заинтересоване бројне авиокомпаније, укључујући Емирате, Луфтханзу и Катар ервејз које су већ извршиле поруџбину. Компанија је укупно примила више од 700 поруџбина, у вриједности од 29 милиона долара.

Дијелови GE9X-а начињени су од лаких материјала, отпорних на високе температуре, познате као керамичке композитне матрице (CMC).

"Што је мотор загрејанији, то је ефикаснији", изјавио је Рик Кенеди, портпаром компаније ГЕА.

"Захваљујући 3D технологији, произведени су комплексни дијелови које је некада било немогуће произвести, укључујући тунеле и шупљине који су дуго чувана тајна. Они одређују како ће се гориво кретати кроз распрскивач и прскати у комори за сагоријевање", додао је.

За тестирање ГЕ9X издвојено је 10 милиона долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана